Магданозът е превъзходна подправка. Ухаещ и изпълнен с полезни свойства, той е чудесно допълнение към редица ястия и салати. Коренът от магданоз обаче е изключително пренебрегнат, пише az-jenata. Много малко хора знаят, че коренът от магданоз е много полезен и има свойства, заради които заслужава много повече от това просто да бъде изхвърлен в коша за боклук. Коренът от магданоз е изключително богат на витамини С, А, К, В9, минералите желязо, мед, калий, калций, както и много антиоксиданти, фибри и флавоноиди. Освен това е много беден на калории, което го прави чудесен помощник в борбата с наднорменото тегло.
Кои са основните ползи за здравето от корена на магданоза?
Грижа за кожата
Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти и флавоноиди, коренът от магданоз се грижи много мощно за кожата. Той неутрализира оксидативния стрес в клетките и забавя стареенето.
Улеснява храносмилането
Богатството на фибри на този корен стимулира храносмилането, перисталтиката на червата и потиска възпалението в тях. Това улеснява извеждането на токсините и освобождаването на газовете.Доматите в градината пожълтяха и започнаха да боледуват! Сложих няколко лъжички от тази подправка и спасих плодаПонякога, вместо торове и пестициди, в домашната градина бихте могли да използвате най-често срещани…Aug 13 2017bulmedia.net

Подпомага сърдечносъдовата система
Завидните количества калий в корена от магданоз укрепват сърцето и кръвоносните съдове. Калият спомага за балансиране на кръвното налягане, подобряване еластичността на стените на съдовете с лек съдоразширяващ ефект. Тези свойства на корена от магданоз допринасят в превенцията на инфаркт и инсулт.
Укрепва имунната система
Благодарение на големите количества витамин С в корена от магданоз имунната система работи добре. Той е и антиоксидант, който се бори със свободните радикали, причиняващи множество заболявания и стареене на клетките.
Подобрява костната плътност
В една чаша корен от магданоз се съдържат много повече от необходимите количества витамин К за деня. Той допринася за подобряване на костната плътност, която от своя страна е важен показател в превенцията на остеопороза. Как да консумирате корен от магданоз? Съществуват редица начини за приготвянето му. Можете да го печете, пържите, сотирате или варите. Един чудесен начин е да го изпечете на кубчета заедно с картофи. Можете да го настържете пресен и да го смесите с други зеленчуци в пресни салати. Подходящ е и като добавка към пюрета, маринати, сосове.
Източник: zdrave.toНе повярвах на очите си: 8 килограма си отидоха за дни. Толкова е просто и пречиства организма ниДебелото черво играе важна роля в човешкото тяло. То регулира водния баланс в организма, контролира …Mar 2 2018bulmedia.net

Коментари