неделя, май 26, 2024

Назначиха допълнителна експертиза за антиките на Пламен Бобоков

Окръжният съд в Русе назначи допълнителна тройна съдебно-археолгическа експертиза за намерените антики в дома на бизнесмена Пламен Бобоков, съобщава Нова телевизия.

Припомняме, той е обвинен в това, че е държал в къщата си в Русе 50 железни върхове на стрели и копия на стойност 652 лева, представляващи движими културни ценности, национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред.

За подобно престъпление законът предвижда до 6 години затвор и глоба от 3000 до 15 000 лева.

Искането за допълнителна експертиза беше отправено на днешното заседание от адвоката на Бобоков Ина Лулчева и беше одобрено от съда.

Вещите лица трябва да обяснят как е формирана цената на всеки предмет и да представят източниците, въз основа на които е определена.

На заседанието експертите обясниха, че изследваните артефакти са лишени от историческа стойност, тъй като не е възможно да се установи къде са намерени. Те посочиха, че в музеите у нас се съхраняват хиляди подобни експонати. По техни изчисления всяка една от стреличките струва между 5 и 10 лева.

По време на делото бяха разпитани икономът и двете чистачки, които се грижат за къщата на Бобоков в Русе.

Мъжът обясни, че работи за бизнесмена от 2002 г. и поддържа дома му и разказа какво се е случило при претърсването на 17 юни 2020 г. По думи на иконома Бобоков имал много приятели и познати и в повечето случаи, когато се носели подаръците, ги приемал той, тъй като бизнесменът не бил в града.

Самият Бобоков обясни, че е наясно с обвинението, но на тази етап от делото не желае да дава обяснения.

Съдът даде срок до 1 септември тази година да бъде изготвена допълнителната експертиза и насрочи нова дата за делото – 29 септември.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!