нап глоба

5,1 млн. лв. ще е глобата за Националната агенция по приходите (НАП) заради теча на лични данни на 5 млн. българи – това съобщи председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов пред БТВ.#НАПлийкс: Нов случай с фалшив кредит, този път по схемата за бързите заемиНов случай на изтеглен фалшив кредит на името на нищо неподозиращ българин след „НАПлийкс“ вдигна на…Aug 19 2019bulmedia.net

След връчването на акта НАП ще има три дни за възражения. Агенцията може да обжалва, уточни Караджов. По закон санкцията можеше да достигне до 20 млн. лв.

„Тази глоба обаче е достатъчна като се отчита отговорното поведение на администратора. Санкцията е, за да не се повтаря това поведение“, каза председателят на КЗЛД.

Той коментира и глобата от 1 млн. лева, която Комисията наложи на банка ДСК. Санкцията е заради неправомерно разкрити от трети лица лични данни на общо 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета. В досиетата се съдържа информация и на свързани с клиентите трети лица – в това число роднини, съпрузи, продавачи на имоти, наследници или гаранти.

„В този случай не става въпрос за хакерска атака, а за кражба на хард диск. Банката тепърва трябва да уведоми всички засегнати клиенти“, уточни Караджов.#НАПлийкс: „ТАД Груп“ от Калифорния съди България за седемцифрена сумаФирмата майка от Калифорния „ТАД Груп“ е подготвила искове във вашингтонския търговски арбитраж срещ…Aug 16 2019bulmedia.net

Миналата седмица Цвета Маркова, бивш председател на Държавната агенция за сигурността на информацията, обяви акта по глобяването за несериозен и излишен.

„Глобата буквално ще бъде преместена виртуално от едно място на друго, т.е., от един бюджет в друг и това няма да гарантира по-голяма сигурност в бъдеще. Необходимо е политическото ръководство действително да инвестира в киберсигурност и една от тези инвестиции, един от аспектите на тези инвестиции да подготви добри специалисти, които, ако може след това обаче да не напуснат и да не избягат някъде“, заяви Маркова.

Коментари