неделя, декември 3, 2023

Нанков: Ако някой е строил незаконно на АМ „Хемус“, това са „Автомагистрали“

Ако има незаконно строителство на АМ „Хемус“, то е извършено от „Автомагистрали“ ЕАД. Това заяви пред bTV бившият регионален министър Николай Нанков.

Той подчерта, че магистралата е цялостно планирана с обозримия срок 2024 г. По негови думи подготвителните дейности в един огромен линеен строителен обект отнемат около 80% от времевия етап за завършването на проекта.

„Магистралата в участъците „Боаза“, „Белокопитово“, „Буховци“ се строеше и вече беше пусната през 2019 г. От пътен възел „Боаза“ до разклона за Ловеч и Плевен всички строителни разрешения бяха издадени, бяха направени подробни устройствени планове и започна реалното строителство. Във всички останали отсечки бяхме на етап започване на строителство в рамките на 2021 г.“, обясни Нанков.

Той увери, че за всички лотове, по които се е строяло, е имало необходимите разрешения.

По негови думи за 4, 5 и 6 участък има готови проекти, приети в АПИ, а ДНСК са подали грешни данни. За 7, 8 и 9 също имало готови идейни проекти – там щяло да се променя трасе.

Нанков посочи, че до две години предстои завършването на четирите важни процедури по ПУП, отчуждаване, проект и разрешение за строеж в участъка между Велико Търново и Търговище.

Той бе категоричен, че по време на управлението на ГЕРБ незаконно строителство по АМ „Хемус“ не е имало и че по 4, 5, 6, 7,8 и 9 участък не е строено, а са извършвани подготвителни дейности.

Нанков отрече твърдението на служебния регионален министър Виолета Комитова, че са завършени 4% от магистралата, но са изплатени 71 % от парите.

По негови думи под 35% от стойността на АМ „Хемус“ са дадени като аванс, обезпечени с банкови гаранции и застраховки. Преди три седмици от АПИ изплатили малко над 35 млн. лв. за извършени строителни дейности към „Автомагистрали“ ЕАД“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!