Най-корумпираните сектори в очите на българите: След властта, здравеопазването

Здравеопазването е сред най-корумпираните обществени сектори у нас – оценката е на мнозинството от сънародниците ни. Това сочат резултатите от изследване на Българския институт за правни инициативи и „Гобал метрикс“.

60,4% от българите смятат, че корупцията е широко разпространена в здравния сектор, което го поставя на „престижното“ второ място. С по-голямо недоверие се ползва единствено изпълнителната власт.

„Широко разпространено е мнението, че в болниците с приоритет се лекуват пациентите с връзки. Що се касае до средствата от Здравната каса – 95% от хората споделят мнението, че НЗОК се източва“, каза Радостина Ангелова от „Глобал метрикс“.

Що се касае за „пари под масата„, хората обвиняват в подобни практики най-вече ръководните фактори в болниците – директори и началници на отделения, а на второ място са самите лекари.

Близо половината българи споделят, че са давали „пари или подарък“ на лекар след успешна медицинска манипулация.

Има и позитивни тенденции – докато хората са скептични относно ръководството на болниците или разходването на държавните средства за здраве, 69% обаче са удовлетворени от самите грижи, които са получили от лекарите в държавните болници.

„Единственото хубаво нещо в пандемията, ако въобще може да има такова, е това, че българите са започнали да се интересуват как и къде се разходват средствата в сектора. Огромните средства, които се насочиха натам обаче, представляват изключително благоприятна среда за корупция„, заяви Цветомир Тодоров от БИПИ.

Ковид показа, че нашата здравна система е много уязвима. Институциите не подходиха адекватно към предизвикателствата. Много от починалите хора можеше да бъдат спасени, ако не бяха натрупаните в годините проблеми. Сред тях са третирането на хронични заболявания – никакви мерки не са предприети за подобряване на здравната култура на гражданите, ограниченият достъп на много хора до здравеопазване, неизяснените отношения между общинските и държавните болници, недостигът на персонал и т.н.“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!