Над 3000 софиянци отдават апартаментите си на туристи чрез платформата Airbnb. Броят на обектите, отдавани за краткосрочно настаняване, расте с 80% годишно, показват данни на агенция за недвижими имоти. Най-често наемателите са чужденци, които искат да спестят от разходите за хотел или да се потопят в атмосферата на града, отсядайки в чужд дом.Над 50% от българите не могат да си позволят почивкаВсеки втори българин не може да си позволи почивка това лято, стана ясно от данни на изследователски…Jun 30 2019bulmedia.net

През платформата чужденците могат да избират колко голям да е апартамента, каква да е локацията му, дали могат да пушат в него и ще трябва ли да споделят жилището с хазяина си, пише „Труд“. С навлизането на нискобюджетните полети на българския пазар, нарастват и нуждите на чужденците от евтини нощувки. Броят на нискобюджетните полети нарасна до над 200 на седмица.

В резултат обектите, отдавани чрез платформата в столицата, през последните две години са се увеличили с по 80%. Според статистиката реализираните сделки за отдаване на жилище под наем за по няколко нощувки в София чрез сайта Airbnb през 2017 г. са били 3290, а през 2016 г. са наброявали само 1980. През 2015 г. броят им е бил 1029, а през 2014 г. едва 480.

Данните показват сериозен ръст в реализираните сделки и в общия брой на нощувките с всяка изминала година. Справка на сайта на Airbnb за предлаганите имоти в София показва, че най-евтината нощувка в центъра на града струва 17 лв. на човек на вечер. За тази цена туристът получава отделна стая в апартамент, но без самостоятелна баня, тъй като тя е обща за цялото жилище, в което живее и хазяинът.

Много често наемодателите подбират кого да пуснат в дома си, разпитвайки предварително дали е пушач, каква е целта на пътуването му и дали води със себе си домашни любимци. Най-скъпата оферта е за къща в село Герман с 8 спални, 10 тоалетни, басейн, фитнес и луксозна трапезария, която побира 16 гости. Посетителите там най-често са големи компании от младежи. По-голямата част от предлаганите имоти под наем са в центъра на София, но се намират и добри предложения в кварталите Изгрев, Оборище и Гео Милев.7 млрд. в бюджета от туризъмЗа почти цялата 2018 година (до месец декември) от туризъм са отчетени над 7,2 млрд. лева като прихо…Feb 9 2019bulmedia.net

Коментари