понеделник, юли 15, 2024

Над 20 хиляди души у нас са под карантина

Над 20 хиляди души в България са поставени под карантина. Десетки хора, които трябва да се самоизолират в домовете си, не спазват карантината. За неспазване на карантина те могат да получат затвор до 5 години и глоба от 10 до 50 000 лв.

„До момента досъдебните производства са 67 броя. Нарушителите дават най-различни обяснения. Имаме случай на жена, която е нарушила карантината на седмия ден, като е отишла до офиса с мотив, че ѝ е скучно„, заяви административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова пред Bulgaria ON AIR. 

Тя потвърди, че познати, съседи, близки подават сигнали за хора, които нарушават карантината.

Зартова разказа и за около 65-годишна жена, която нарушила карантината, за да вземе домашния си любимец от хотел.

Образувано е досъдебно производство срещу мъж, настанен в „Пирогов“. Той е тестван с бърз тест за коронавирус и е дал положителна проба. Мъжът е бил поставен под карантина, но малко по-късно е избягал от лечебното заведение. По-късно полицаи и медици го намират пиян в района на Централна жп гара София. Мъжът е прибран отново в „Пирогов“.

Органите на МВР разполагат с информация за лицата, които са поставени под карантина. Ежедневно се извършват проверки на техните адреси„, каза Зартова. 

В Софийския районен съд има няколко осъдени за неспазване на карантина.

„Наблюдаваме случаи, в които гражданите дори нямат съзнанието, че трябва да спазват карантинните мерки. Те трябва да бъдат отговорни и да спазват наредбите на здравните власти. 

Гражданите подават сигнали до Софийската районна прокуратура за продажба на маски, дезинфектанти, спирт, които са на значително завишени цени„, каза Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

В Софийската районна прокуратура има образувано досъдебно производство за продажба на маски на цена от 10 лв.

Освен за хора, които не спазват карантина, гражданите сигнализират ежедневно и за продажба в интернет на препарати, които не само че са рекламирани, че лекуват, но и предпазват от Ковид-19, каза Зартова.

Разследва се продажба на препарат, който в руски сайтове се предлага за цена от 5 лв., а в България се предлага за около 100 лв. 

Тези препарати не са изследвани и техният състав не е ясен. Те могат да бъдат опасни за здравето на хората„, допълни Зартова.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!