Над 20 000 катастрофи от началото на 2020 г.

За първите 9 месеца на настоящата година на територията на страната са настъпили 20 947 катастрофи, от които 4 365 са тежки, загиналите са 337, а ранените 5 446 души. Информацията представи комисар Звезделин Колев от Главна дирекция „Национална полиция“ на дискусия, организирана от вестник „24 часа“ в БТА на тема „Карай умно, стигни жив“.

Участвалите водачи в леки и тежки катастрофи със стаж до 1 година са 402, със стаж 1 година са 2 263, със стаж 2 години са 1515, със стаж 3 години са 862, със стаж от 4 години са 605 и интересно е, че при стаж от 5 години бройката е 2 159 шофьори.

Младите водачи нямат опита и рутината, а важно е всички ние, които имаме грижа за пътната безопаснот, да вземем мерки и да бъдем полезни, настоя комисар Звезделин Колев.

Председателят на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски посочи, че в продължение на години не се стигна до единно мнение и до конкретни текстове, с които някои да предложи изменения в Наредба 37. Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ настоя за промяна в нормативната база в Наредба 37 за подобряване качеството на подготовка на водачите. В наредбата се дискутират няколко текста, но не се коментират, посочи Рановски.

Трябва да има електронна система и регистър, в който всички да бъдат вписани, за да може да се улесни браншът като цяло. Това ще бъде в полза на бранша и Рановски не вижда основание някои да смята, че би затруднило автошколите.

Нещата с договорите в автошколите са меко казано страшни, предупреди Бойко Рановски и отчете, че от 5 176 автомобила 1562 са на лизинг, а 3 500 са собственост на автошколите. Той не е съгласен, че цялата наредба не става, а иска коментари по темата.

Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов изтъкна, че това, което става по пътищата с младите водачи, не може да продължава. Най-вероятно ние имаме грешка, но грешката е не само в нас, посочи той и допълни, че грешката е по цялата линия на обучение на младите водачи. Попов настоя по време на дискусията да не бъдат врагове, а да се спасят младите хора.

Председателят на Държавна агенция „Безопасност за движение по пътищата“ Малина Крумова заяви, че общата цел на всички е да бъдат намалени катастрофите с младите водачи на пътя. Едно от най-важните неща е да спрем с очакванията, че шофьор може да се стане за 1-2 месеца, настоя Крумова. Идеята, която си поставяме, е, че във фокуса трябва да се постави обучението, да се актуализират програмите за обучение, какви знания се натрупват сред децата и те да бъдат проверявани, обясни тя.

Изпитът и обучението трябва да бъдат променени. Ние сме тук заедно, държавните институции, за да подготвим новите водачи и те да бъдат безопасни на пътя. Важно е да има промени в организацията на обучението, настоя бившият заместник-регионален министър.

Тя изтъкна, че уменията, които натрупват младите шофьори по проведено проучване, са шофиране в градско движение и самостоятелно паркиране. 40% от запитаните се научили да шофират, след като са взели книжка, около 33% от анкетираните са придобили уменията си по време на шофьорския курс.

60% не са карали на висока скорост, 55% не са шофирали на намалена видимост. 55% пък от анкетираните оценяват като положително изкарания шофьорски курс.

От НАП заявиха, че през 2018-2019 г. направили проверки на автошколите, където се натъкнали на твърде много нелоялна конкуренция.

Автоинструкторите не се съгласиха с казаното по време на дебата. Стефан Малковски от автошколата „Тара-М“ заяви пред журналисти, че ако не договорят с ресорния транспортен министър в други ден, на 22 октомври ще има протести. А ако отново автоинструкторите не се разберат с транспортния министър Росен Желязков, ще правят протести на всеки 10 дни.

Малковски настоя самите шофьорски курсове да не се регулират от Министерството на транспорта, а от Министерството на образованието и науката.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!