Над 100 сигнала са получени в европрокуратурата за първата седмица

Над 100 сигнала са подадени към европейската прокуратура само за първата седмица от нейното отваряне. Информацията е от еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс след края на Съветa „Правосъдие и вътрешен ред“, проведен в Люксембург, съобщи БНР.

На заседанието е присъствала и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. Сега са делегирани 88 европейски прокурори от 20 страни, съобщи Рейндерс.

Той препоръча страните членки, които още не са готови да приключат подготовката си, за да са напълно в ред с регламента на европейската прокуратура. „Или като го пренесат в законодателството си, или пък като номинират всички делегирани прокурори, особено тези държави, които още не са го направили„, заяви еврокомисар Рейндерс.

Припомняме, на 2 юни с решение на Прокурорската колегия на ВСС прекратиха процедурата за избор на европейски делегирани прокурори от България, поради липса на кандидати.

България трябва да изпрати още 7 свои прокурори за европрокуратурата.

Относно отхвърлените 6 от 10-те български предложения за делегирани прокурори, председателят на Европрокуратурата Лаура Кьовеши заяви, че въз основа на вътрешните правила има собствени процедури и за опита на кандидатите за това дали отговарят на другите критерии. Ние направихме тази вътрешна проверка и някои кандидати са върнати, защото нямали опит като прокурори.

Еврокомисар Рейндерс ще поиска писмено обяснение от Словения защо още не е направила предложение за своите делегирани прокурори.

България предложи 10 свои държавни обвинители, но от тях са одобрени само четирима. Швеция е потвърдила, че ще се присъедини към европейската прокуратура догодина. На този етап в нея участват 22 страни членки, сред които и България.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!