На финала на 46-то НС депутатите мислят за големи мнозинства в следващото

В последния си ден депутатите от 46-то Народно събрание приключват със смесени чувства, а в заключенията и изводите, които правят, преобладават думи като разум, диалог, компромис, коалиции, но и големи мнозинства на промяната в следващия парламент.

Първи впечатленията си от работата на 46-о Народно събрание сподели депутатът от „Има такъв народ“ Иван Хиновски. Той ще запомни отиващия си парламент с доста раздори, но и с някои елементи на ефективна работа в енергийната комисия. Направихме много решителни крачки напред в някои области, отворихме кутията на Пандора, опитахме се да поставим основа на реформи в енергетиката, отбеляза Хиновски.

Той определи двата месеца работа на парламента като напрегната, въпреки че „би могло да бъде и по-добре“. Според него повече компромиси трябвало да бъдат направени, за да се състави правителство, макар че призна, че не можа да бъде компетентен във всички области на политиката и по коалиционната дейност.

Хиновски се надява на разбирателство и да бъдат заровени томахавките в следващото 47-о Народно събрание.

От ГЕРБ също споделиха това, което са видели от 46-о Народно събрание. Александър Ненков заяви пред News.bg, че не се гордее с работата на отиващия си парламент, както и с работата на предишния, 45-тия. Сегашният парламент се провали в най-основната си задача – да има редовно правителство с ясно изразено мнозинство, посочи Ненков. Според него причината да няма правителство е, че партиите на промяната, които обещавали два пъти, че ще дадат ново начало, посока, морал и възстановяване на парламентаризма, всъщност не го направили, а и никой не искал да се изцапа.

„Когато управляваш е много просто – трябва да успяваш да бъдеш компромисен, диалогичен, да търсиш мнозинство за съставяне на правителство. Никой не е питал ГЕРБ като мандатоносител в предишните години как да направим коалиция, да поддържаме добри отношения, да се балансира между различните интереси на партиите, участващи в една коалиция. Това се видя в партиите на промяната, които не искаха да се запретнат ръкавите, защото да управляваш не е само да си креслив по медиите, а да взимаш важни решения“, коментира Ненков.

Това, което се случва не е в полза ГЕРБ, ние бяхме готови да бъдем в опозиция, подчерта Ненков.

На него му направило сериозно впечатление, че всички лидери на партиите на промяната заявили, че в следващия парламент трябвало да бъдат по-диалогични и компромисни. Александър Ненков се надява в 47-то Народно събрание да има едно сериозно, редовно правителство с ясна програма, да разсъждава дългосрочно.

Потърсихме мнението и на определяната от мнозина партия, която се държала най-добре, диалогично и сериозно в 46-то Народно събрание – БСП. Борислав Гуцанов коментира пред News.bg, че се радва, че днес приключва парламентът. Аргумент е, че това, което се разиграло, не е това, което очаквали хората. Надеждите, с който се формирал парламентът, били изключително големи – за разграждането на модела, който 12 години е обхванал държавата. Важното е да приключим днес по-бързо и да има нови избори, за да може действително разграждането да бъде реален факт за страната, настоя Гуцанов.

Най-доброто нещо, по думите на червения депутат, което успял да направи парламентът, е да приеме актуализацията на бюджета.

Гуцанов се надява, че ще има стомна с вода, която няма да се счупи след 14 ноември, за да бъде съставено правителство, който е жизнено необходим за страната ни. Той се надява още, че в 47-то Народно събрание ще излъчи нормален кабинет, който да изведе страната от тежката ситуация и от външния натиск.

От ДПС отказаха коментар за последния ден на работа на 46-о Народно събрание.

„Демократична България“ не веднъж декларира готовността си да получи мандат за съставяне на правителство в 47-то Народно събрание. За това дали ДБ са готови за 47-то НС и с какви чувства се разделят с 46-я парламент News.bg разговаря с Антоанета Цонева.

Тя се надява политиците да си научат урока и всички да разберат, че без диалог, а не с диктат, политическо мнозинство на промяната не може да бъде направено. „За следващите избори и в тази кампания трябва да имаме много добре написано домашно, много ясни послания, за да могат хората да повярват, че в България мнозинство на промяната може да има“, заяви Цонева.

„Нашата работа е да възстановим диалога и по един старомоден начин да започнем да създаваме коалиции, да преговаряме за коалиционни споразумения, да стои лидерство зад тези ангажименти и действително да направим управление на промяната, с което тази промяна да продължи. Промяната е започнала и виждате каква съпротива има срещу нея на всички равнища“, изтъкна Антоанета Цонева.

Тя се надява на последното заседание на парламента да се открои тази първи стъпка от промяната -с отнемането на преторианската гвардия на главния прокурор, а именно – Бюрото за защита на свидетелите. Цонева смята, че ще има доста изнервени политици в пленарна зала – гласуването е най-големият лакмус – кой стои зад промяната, кой е срещу нея, къде е концентриран страхът и къде е волята за постигане на модернизацията и европеизация на България.

Според нея днес ще се види кой къде стои в разположението спрямо промяната.

Цонева си пожелава наистина политиците да са си научили урока и за това, че мнозинство на промяната може да бъде постигнато само през диалог и ясно поети ангажименти преди избирателите. „Не трябва да се отказваме, както стана в този парламент – имам предвид „Има такъв народ“ не желаят да говорят за коалиция, коалиционно споразумение, не желаят да приемат правилата на правене на политика по един начин, който действително гарантира постигането на промяната“, изтъкна Цонева.

Тя се надява в следващия парламент подобрен род експерименти да бъдат преустановени, да се седне на масата и да се преговаря за голяма коалиция на промяната. ДБ винаги е била за диалог и никога няма да приемат, че с диктат, могат да бъдат налагани решения. Участниците в политическия живот трябва да свикнат, че приключи времето, в което има един голям властодонт и около него присъдружни патерици, които се присъединяват само, за да му дадат нужната подкрепа, каза още Цонева.

Най-малката парламентарна група както на 45-то, така и на 46-то Народно събрание „Изправи се. БГ. Ние идваме“ (ИБГНИ) също не остана безгласна. Мария Капон поздрави пред News.bg всички ученици и учители за първия учебен ден, като честити и последния учебен ден на народните представители. „46-то Народно събрание направи това, което беше възможно в последните два месеца. Ние постигнахме няколко резултата, които намирам за важни на база обещанията, които имахме – през актуализацията на бюджета“, уточни Капон.

Мария Капон заяви, че персонално никога не гори мостове, а лични нападки не могат да имат място в политиката. Може да се води най-тежкият дебат, без да се обижда, когото и да било, посочи тя. Мария Капон даде пример, че между нея и Мая Манолова между 2005-2009 г. е имало тежки дебати, но те никога не прекрачили рамката, която може да вкара в личното. Ние сме моделът, от който има нужда България – на компромис и консенсус в социална и пазарна икономика, подчерта Капон.

Тя пожела на хората здраве, а това, което има нужда България, е разум и диалогичност.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!