петък, юли 19, 2024

МЗ решава в понеделник за онлайн обучение на учениците в София

60-70% от медиците са вече имунизирани, останалите ще се тестват, за да започнат от утре пълноценно работа така, както това ще важи за останалите групи хора. Това заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов по повод задължителния „зеленият сертификат“ от 21 октомври.

Той увери, че няма да се правят компромиси и за работещите в социалните домове, защото възрастните хора са изключително рискова група.

Златанов поясни, че ако в социалните домове служители нямат поставена ваксина, ще се тестват веднъж седмично.

От задължителност за зелен сертификат за учителите се отказахме, защото министърът поиска малка отсрочка от 15 дни, за да се подготви за тази мярка, обясни той и допълни, че около 50% от преподавателите са ваксинирани и се очаквало, че може да се премине в онлайн обучение. Затова от МЗ решили да дадат разумна отсрочка, защото там няма и епидемичен риск.

От началото на идната седмица ще вземем решение дали учениците в София да преминат на дистанционно обучение, защото столицата влиза в тези условия по заповедта на здравния министър, посочи още Златанов.

Той заяви, че възрастта, посочена в заповедта за изискване за зелен сертификат, е 18 години.

„Тези над 18 години, ако не са със зелен сертификат, ще трябва да си правят тестове на входа на заведения, ресторанти, фитнеси, кина, театри, те ще са безплатни за хората. Подсигурени са и тестове и за тези, които имат симптоми на болестта, но и за тези, които нямат сертификат“, обясни зам.-министърът.

Той допълни, че за да се въведе новата противоепидемична мярка, бързи тестове ще бъдат осигурени чрез европроект, а също и МЗ ще закупи.

Спред него обаче по-важната стъпка е хората да се имунизират. Златанов посочи, че е възможно да има опашки при тестването, но всеки има право на избор – да се ваксинира или тества нонстоп.

Той увери, че имат капацитет да правят проверки по обектите за това дали хората влизат със зелен сертификат. Все пак обаче нямало как да бъде осигурен контролиращ до всеки контролиран.

Златанов обясни, че хората с антитела не влизат в категорията за „зелен сертификат“, защото това не е сигурен метод.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!