неделя, април 21, 2024

МЗ иска европейско финансиране за справяне с COVID-кризата

Министерството на здравеопазването кандидатства за безвъзмездна помощ от Европейския съюз за изграждане в болниците на изолирани сектори за лечение пациенти с инфекциозни болести и за медицинско оборудване на извънболничната помощ, съобщиха от МЗ.

Министерството е подало две проектни предложения по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., в която е заложена приоритетна ос за подкрепа за здравната система в условия на кризи и конкретно за справяне с пандемията.

„Целта е да се осигури подкрепа за здравната система чрез структуриране в болниците на изолирани сектори за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция и други инфекциозни заболявания. По същата линия ще бъдат осигурени медицинска апаратура и оборудване за структурите на извънболничната медицинска помощ, които ще извършват диагностика, лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19. Апаратура ще получат и центровете за трансфузионна хематология за производство на рековалесцентна плазма.“ – посочват от МЗ.

Предвижда се изпълнението на два проекта: „Укрепване капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи“ и „Подкрепа за структурите за извънболнична медицинска помощ и центровете за трансфузионна хематология за справяне с кризи“.

Основната цел на първия проект е да бъде укрепен капацитетът на болничната мрежа чрез проектиране, реконструкция и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури в лечебните заведения за лечение на пациенти с COVID-19, както и да се осигури необходимата медицинска и болнична апаратура на тези структури. Бюджетът възлиза на близо 100 млн. лв., като срокът за изпълнение е 24 месеца.

Изпълнението на втория проект би осигурило съвременна медицинска апаратура за медицински центрове и диагностично-консултативни центрове на територията на цялата страна. По този начин ще се намали натискът върху болничните лечебни заведения при епидемиологични пикове на заразата. Бюджетът на проекта е над 29 млн. лв., със срок за изпълнение 24 месеца.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!