Софийските криминалисти откриха седем трупа на възрастни хора в гориста местност, съобщи „Нова телевизия“, позовавайки се на „Глас нюз“. Става дума за хора, които са били настанени в хоспис и след смъртта им, е трябвало да бъдат кремирани. Те обаче са били заровени. И в момента текат следствени действия.

По информация на Нова телевизия има един задържан по случая – служител на траурна агенция. Близките им са знаели, че ще бъдат кремирани. Местността в която са открити е близо до гробищен парк, но не е на неговата територия.

Труповете са открити в понеделник от случаен минувач – жена.

Районът е отцепен.

Поредица от инциденти в старчески домове от последната година повдигат въпроси за работата на тези институции в България и за контрола върху социалните услуги, които се предоставят. Само в последната година имаше два пожара в хосписи във Варна със загинали, а прокуратурата проверява и високата смърност в тези институции.

По-късно от полицията официално съобщиха, че разследват мащабна схема за нерегламентирани погребения. Сигналът за откритите гробове е получен в столичното 9-то Районно управление на 23 май от местен жител.

Столичните полицаи незабавно са извършили оглед, при който са открили погребаните тела на починали хора. Образувано е досъдебно производство. Уведомена е и прокуратурата. Предстоят допълнителни огледи, разпити, претърсване и уточняване на свързаните с нелегалните погребения.

Задържаният мъж е на 51 години. По първоначални данни той извършвал погребенията вместо кремиране. Повдигнато му е обвинение по чл. 209 от НК. Наложена му е мярка задържане за срок до 72 часа. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

По информация на bTV починалите са били от различни хосписи в София, а задържаният взимал пари от близките им за кремация. Според медията разследващи допускат, че заровените тела може да са повече от откритите седем.

Коментари