МВР и прокуратурата отчетоха: 2020 г. престъпността намалява

С категоричност се затвърждава тенденцията за намаляване на престъпността в Република България. Такъв акцент поставиха говорителят на главния прокурор Сийка Милева и главният секретар на МВР Ивайло Иванов за работата на двете държавни ведомства през 2020 г.

Благодарение на взаимодействието между институциите е постигнат спад на престъпността, с което да гарантираме спокойствието на гражданите, изказа задоволството си прокурор Милева и посочи, че това е изпълнение на основния приоритет, поставен още в началото на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

През 2020 г. са извършени 1249 специализирани операции в 3090 населени места. Резултатът – разкрити над 2300 престъпления, обвиняеми са 1200 лица“, каза Сийка Милева.

Противодействието на конвенционалната престъпност е сред най-чувствителните за обществото теми, свързани с дейността на МВР.

Спад от 77% на телефонните измами се отбелязва през 2020 г., като и мобилните оператори са отчели едва 29 049 позвънявания спрямо 222 605 позвънявания за 2019-та година. Има градове, в които през миналата година не са извършени никакви телефонни измами или е регистрирана само една срещу повече от десет в предходната година.

Ключов приоритет в работата на ПРБ и МВР продължава да бъде борбата с трафика, производството и разпространението на наркотици, заяви още Милева. Само за четири месеца – от 15 септември до края на годината – са проведени 981 операции в районите на училища в цялата страна. 508 непълнолетни или малолетни лица, свързани с престъпления с наркотици, са установени. Задържани са 221 души и са образувани 297 досъдебни производства.

При различни операции срещу наркоразпространението са иззети общо 863 кг кокаин, 49 027 кг канабис, 890 кг марихуана и 360 кг синтетични вещества.

„Много пъти бяхме питани – какъв е смисълът на тези специализирани полицейски операции в малките населени места, включително защо често там са главният прокурор, министърът на вътрешните работи или главният секретар. Резултатите ясно показват защо е имало смисъл! Целта е основно осигуряването на превенция и чрез системни и безкомпромисни действия, да осигурим повече спокойствие на българските граждани, а оттам и повече доверие в държавата и в това, от което се водим, че всички са равни пред закона“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

През 2020 година МВР изпълни своята мисия, отчете и главсекът МВР Ивайло Иванов.

МВР прилагало мерки за ефективна превенция, оптимизиране организацията на работа, взаимодействие и сътрудничество с други ведомства, органи на местната власт. Иванов посочи и че полицейските органи са били натоварени с допълнителни дейности в условията на епидемия и с оглед нейното ограничаване.

Извършвани са и проверки за спекула със стоки за първа необходимост, лекарства и предпазни средства. Това допълнително е подложило на изпитание наличните ресурси на МВР. Съвместно с прокуратурата е създадена организация за реагиране на всеки сигнал за такъв случай. През последните няколко години са предприети редица мерки за противодействие на престъпността, срещу личността и собствеността на гражданите.

В доклада се отчита още:

1426 незаконни сметища установени по проверки на Върховната административна прокуратура (ВАП), от които са почистени 370. Открити са 440 замърсявания, почистени са 122. По време на проверките са иззети 307 985 тона пестициди с изтекъл срок на годност.

Образувани са 15 досъдебни производства за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.

В НСлС са образувани 279 досъдебни производства за финансови и данъчни престъпления, вследствие на които са предотвратени щети за над 320 милиона лева. По искане на прокуратурата, само през изминалата година Комисията за противодействие на корупцията и отнемането на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е обезпечила активи в размер на 189 484 331,87 лв., а в периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2020 г. общо обезпеченото имущество възлиза на близо 2,5 млрд. лв.

Още през 2019 година, сагата с италианския боклук отвори кутията на „Пандора“ по отношение на темата за незаконния боклук у нас. За него се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България

Братята Бобокови бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков заради аферата с „италианския боклук“.

Прокуратурата се похвали с разкриването на нападението над журналиста Слави Ангелов, както и с постигнатата осъдителна присъда за нападателя на Полина Паунова.

Припомняме, на 15 май ГДБОП задържа в София близо 550 кг кокаин,

Шефът на отдел „Наркотици“ в ГДБОП бе арестуван на 26 юни 2020 г. след получаване на подкуп. Според разследващите той е осигурявал чадър на наркогрупи. Арестувани са още двама полицаи – шефът на сектора за борба с наркотици и още един служител.

На 9 октомври 2020 г. бяха иззети над 200 кг амфетамини при спецакция.

А на 9 декември тройно убийство във Варна вдигна прокуратурата на крак.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!