МВнР за обвинението към консула ни в Мюнхен: Нямаме основания за действия срещу него

„Няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя“ към български дипломатически служител, който е обект на проверка от страна на прокуратурата.

Това се казва в официално съобщение на МВнР, което бе разпратено до медиите след новината, че военно-окръжната прокуратура в София повдигна обвинение на бившия председател на Държавната агенция „Разузнаване” и настоящ генерален консул в Мюнхен Драгомир Димитров.

Димитров ще отговаря за престъпления по служба по времето, когато е бил шеф на разузнаването, съобщават от прокуратурата.

Според държавното обвинение в период от 14 юли до 9 август 2016 г. Димитров е нарушил служебните си задължения, като „не организирал и не контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация в Държавна агенция „Разузнаване“, с цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500 евро“.

Външното ни министерство смята, че в момента не се налага да бъдат взети мерки спрямо Димитров, тъй като „от съобщението на прокуратурата става ясно, че обект на проверка са действия, извършени от служителя преди назначаването му в дипломатическата служба“.

МВнР е било уведомено от Прокуратурата на Република България, че предстои повдигане на обвинение спрямо служител от дипломатическата служба. Самият служител оказва съдействие на органите на държавното обвинение, допълват от ведомството. 

Източник: BTV.bg

Коментари

error: Съдържанието е защитено!