МВнР вика за обяснения посланика ни в Алжир заради Бобоков

Министерството на външните работи оказва пълно съдействие на прокуратурата и ще извика за обяснения посланика ни в Алжир Румен Петров.

Причината са оповестените по-рано днес данни, според които Петров, който е дългогодишен дипломат, бивш съветник на министъра и настоящ посланик в Алжир, обсъжда служебни въпроси – официални срещи и дипломатическа кореспонденция, с лица извън дипломатическата служба.

От МВнР заявяват, че при невъзможност пътуването да се състои в момента ще изиска писмени обяснения от посланика.

От ведомството съобщават, че от близо две години десетки български дипломати работят по случая с либийския кораб „Бадр“, като министър Екатерина Захариева е обсъждала темата и с колегата си от Либия и специалния пратеник на либийското правителство по казуса в присъствието на редица дипломати от МВнР.

Всички налични документи са предадени още през април тази година на ДАНС, уверяват от ведомството и допълват, че тогава е сезирана и прокуратурата.

Припомняме, от спецпрокуратурата излязоха и с поредица публикации от чат кореспонденция между Пламен Бобоков и Пламен Узунов, секретар по правни въпроси и корупция на президента Румен Радев. Президентският съветник според прокуратурата също е уличен в лобизъм и търговия с влияние, макар и до този момент да не му е повдигнато обвинение. Кореспонденцията засяга движението по делото за кораба „Бадр“, кандидатстването на прокурор Николай Николов за административен ръководител в Русе, а вчера стана ясно и назначаване на дипломатически постове.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!