МВнР: Рекорден брой секции в чужбина за вота на 11 юли

Министерството на външните работи (МВнР) очаква рекорден брой секции в чужбина за вота на 11 юли. Това стана ясно от брифинг на постоянния секретар и председател на Работната група „Избори“ в МВнР Иван Кондов и заместник-председателя на РГ „Избори“ Калин Анастасов. С въведените промени в Изборния кодекс само автоматично отворените секции са вече 568. Нашият анализ сочи, че ще достигнем до разкриването на около 800 секции зад граница, заяви Иван Кондов. По думите му това ще има положителен аспект за българите в чужбина, тъй като те ще могат да гласуват по-спокойно.

Към днешна дата подадените заявления за гласуване зад граница са 37 000. „ЦИК взе решение някои от големите секции, където са гласували над 700-800 човека, да бъдат разделени на две или на три. Така, че ние искрено вярваме, че ще бъдат облекчени условията, при които ще се гласува“, изтъкна Кондов.

Към момента в държавите с големи български общности прогнозният брой на МВнР за секциите е следният:

Великобритания – около 130 секции, от които 48 в Лондон (при общо 35 на вота на 4 април 2021 г.),

Германия – над 105 (69 на 4 април),

Гърция – 29 (20 на 4 април),

Испания – 65 (53 на 4 април),

Турция – 105-110 (35 на 4 април),

САЩ – 53 (35 на 4 април).

Очакваният голям брой секции, както и логистичната организация за изпращането на бюлетините и машини зад граница създават предизвикателства пред МВнР. По думите на Калин Анастасов МВнР работи по няколко задачи, които могат да бъдат решени само в тясно сътрудничество с ЦИК:

– Окомплектоването на секционните избирателни комисии зад граница. Към днешна дата по анализи на МВнР са необходими около 4500 души за окомплектоването на около 740 секции. „От опит знаем, че политическите партии нямат капацитет да покрият всички места, затова МВнР има готовност да командирова около 350-400 души. Задграничните ни представителства са в постоянен контакт с българските общности, от които разчитаме да бъдат направени предложения за попълването на останалите места“, заяви Калин Анастасов.

– Логистиката по доставяне на изборни книжа и техническите средства за машинно гласуване. МВнР има готовност, ако му бъде поставена задача от ЦИК, да осигури транспорта на машини за гласуване зад граница чрез дипломатическо карго.

– МВнР очаква от ЦИК да определи броя на хартиените бюлетини, с които трябва да разполага всяка СИК без значение дали е определена за машинно или хартиено гласуване. В момента в чл.209, ал.3 на Изборния кодекс е записано, че в секция трябва да има толкова бюлетини, колкото са гласоподавателите, като техният брой в чужбина е невъзможно да бъде определен предварително.

Ръководството на РГ „Избори“ изрази увереност, че за решаването на отворените въпроси ще бъдат намерени трайни решения, за да бъде гарантирано конституционното право на глас на сънародниците ни зад граница.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!