МРРБ бори корупцията – без инженеринг, олекотява процедури

МРРБ ще направи промени в редица законови уредби с цел да намали чакането и бюрокрацията в сферата на строителството. Това обяви на брифинг във ведомството министър Виолета Комитова.

„Всеки, който някога се е занимавал със строителство, знае колко трудно е това, колко време се хаби за получаване на разрешение за строеж. Това е и причината, казвам го най-отговорно, да изгоним много чуждестранни инвеститори от България“, заяви тя. И уточни – няма как настоящото ръководство на МРРБ да прави дълбоки законови промени с оглед на това, че няма работещо Народно събрание и е с временен мандат.

Регионалното ведомство обаче прави промени в няколко насоки. На първо място се отменят „безсмислените“ по думите на Комитова изисквания за вадене на технически паспорти на всяка сграда до 2024 г. „Технически паспорт е нужен само ако правите преустройство на сградата. Защо й трябва такъв на вашата баба на село, която освен това трябва да извади 1000 лева за това?“, коментира Комитова.

На второ място като успех от МРРБ посочват и отмяната на въведеното от предшествениците им изискване всички нови сгради да отговарят на изискванията за достъпност на хора с увреждания. „Тези правила изискват например по-големи врати, по-големи бани, да няма праг между дневната и банята и т.н. Взехме пример от германският модел – за по-големите сгради има резон тези изисквания да се прилагат, но не при всички“, коментира министърът.

Останалите промени са свързани със Закона за устройство на територията, неясни членове от които позволяват редица улици в новите квартали да са с неясна регулация, което да спъва инвеститорите. Позволява се и строежът на „временни“, но всъщност масивни сгради по плажовете например – като тези на къмпинг „Смокиня“.

Спира се и т.нар. „инженеринг“, против който служебните управляващи се обявиха от началото на мандата си. Терминът се използва за тези строителни процеси, в които проектантът и строителят са една и съща фирма – т.е. няма контрол върху това колко реална е цената. „Създава се възможност за оскъпяване на строителството 4-5 пъти. Искаме да забраним това за всички строителни проекти, в които има и един лев държавни пари“, добави главата на регионалното ведомство.

Допълнително и ще се затегнат правилата за прокарване на ток, вода и канализация до преместваемите обекти по улиците, за да не се повтаря случаят от миналата зима, когато оголен кабел в шахта уби момче на бул. „Академик Иван Гешов“ в София.

Освен това от МРРБ ще внесат в следващия парламент идеи за по-дълбоки законови промени, които няма как да бъдат приложени без санкцията на законодателният орган.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!