Няма повод за паника заради последните анонимни сигнали за бомби в образователни институции. Това, обобщено, бе посланието на служебния образователен министър Сашо Пенов. Той направи коментара си пред журналисти в края на дискусията, проведена под патронажа на президента Румен Радев, посветена на патриотично образование в училищата.

„Не съм чул да падат бомби в българските училища. Ние сме в постоянен контакт с МВР и мога да ви кажа, че такива интернет атаки в момента има в цяла Европа, включително и в САЩ. Разбира се, оттук нататък се поставя въпросът – как се действа в такива ситуации? Има инструкция на МВР, която урежда тези хипотези и по сега действащите правила, по преценка на директора, ние разбираме, че те са притеснени, но те работят по методиката на МВР да преценят доколко е реална съответната заплаха“, каза министър Пенов.

Директорите, смята той, имали опит и били подготвени да реагират адекватно при подобни ситуации. „Във връзка сме с тях и, най-вече, те са във връзка с нас (институциите).“

Към момента обществото е информирано, говори се по темата, посочи още министърът. Пенов не вижда паралел и между сигналите, блокирали редица училища, и предстоящите в края на седмицата избори, провеждащи се, обичайно, основно именно в училища.

„Не мога да коментирам предизборната ситуация и случващите се реални факти в последните дни. Това може да се случи не само в предизборна кампания, може да се случи, ако искате, дори по време на празнични дни, когато се цели удължаването на ваканцията, нямам представа… по различни поводи“, заяви шефът на МОН.

Припомняме, че от вчера училища започнаха да получават заплашителни имейли, което прекрати на много места образователния процес. Вчера най-много такива имейли бяха получени в Бургас и София, днес училища в Сливен, отново някои в София, както и Университетът за национално и световно стопанство – УНСС.

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че са информирани партньорските служби, информирани са и САЩ, като имейлите са изпратени от регистриран в Google акаунт, което означава, че търсенето ще бъде отговорност на платформата, съответно са ангажирани и щатските служби. Иван Демерджиев също не вижда връзка между заплахите и предстоящите парламентарни избори.

Коментари