неделя, май 26, 2024

Младежите от ГЕРБ искат позиция на Светия синод за отец Дионисий

Представители на ГЕРБ – младежи, начело с лидера им Георг Георгиев, внесоха в Светия синод искане-декларация от името на ГЕРБ духовниците да излязат с позиция по повод действията на отец Дионисий, който участваше в акцията на „Системата ни убива“ в Банкя Протестиращите от разпънаха черно знаме пред дома на премиера Бойко Борисов.

„Поискахме Светия Синод да вземе публична и ясна позиция по повод действията на отец Дионисий в Банкя, каза Георгиев на излизане от Синодалната палата. Срещата е била с главния секретар на Светия Синод, който е обещал да има позиция по действията на отец Дионисий.

А иначе Георгиев ги оприличи така: „Вчера наблюдавахме в град Банкя безбожното и за пореден път изключително мрачно и недостойно поведение на един човек, който все още се зове български духовник. Това ни потресе не само като миряни, но и като хора и граждани, като жители на този град, които вече от месеци наблюдава отвратителното поведение и действия на един човек, който започна с ковчези в центъра на София, отслужи опело пред Министерски съвет, продължи с бесилки, за да стигне вчера до черните драпери, които опъна пред дома на един гражданин. В този дом живеят децата му, внуците му“.

По думите на Георгиев поведението на Дионисий напомня, противно на това, за което той се обявява, на „действията на мафията от миналия век“.

„Така са били сплашвани хората, с черни завеси, които недвусмислено напомнят на смърт“, допълни Георгиев и определи действията на отец Дионисий като „наподобяващи сатанизъм“.

„Този човек е рецидивист“, продължи Георгиев и даде за пример негови прояви от миналата година, които били противообществени, противоцърковни, противоканонични.

Георгиев смята, че е важно да се изясни от БПЦ какво следва с „тази личност, особено във времена на изпитание“. Той добави, че от Светия Синод са обещали и позиция, и отговор на въпросите им на следващото заседание.

Драгомир Младенова от ГЕРБ – младежи обясни, че въпросите към Светия Синод са били „дали расото и кръстът отговарят на действията“. Той подчерта че Дионисий има титла архимандрит, но поведението му е нехристиянско. Допълнително на това действията му са по време на пост.

„Това е човек, срещу който има канонични дела“, категоричен е Младенов.

Георгиев каза в заключение, че на светски език „това е един рецидивист и нарушител на светски и църковни закони“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!