ГЕРБ взе ключово решение
Бойко Борисов

Навръх своя юбилей Бойко Борисов получи неприятна новина. Знаков министър заговори за оставка – министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Помните катаклизмите около сагата „Апартаментгейт“ и как тогвашния правосъден министър Цецка Цачева се оттегли от поста си и временно на мястото ѝ беше назначена Десислава Ахладова. Ахладова изпълняваше функциите на министър на правосъдието, докато Народното събрание гласува оставката на Цецка Цачева и след това се назначи ново лице, а именно – Данаил Кирилов. Така по прости сметки в рамките на една календарна година четвъртият министър на правосъдието може би „чука на вратата“.

Още от България

Правосъдният министър Данаил Кирилова заговори за оставка. Тя ще бъде факт, ако Механизмът за сътрудничество и проверка не отпадне до края на мандата на настоящата Европейска комисия (31 октомври 2019 г.), предаде БТА. Това стана ясно от негово изказване пред медиите след днешното заседание на Пленума на ВСС.

Кирилов обясни, че е заявил тази своя позиция пред еврокомисаря Вера Йоурова след разговор с нея миналата седмица във връзка с готвения от министъра проект за възможност за разследвания на председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор. Той добави, че според него мониторингът ще отпадне.

Преди време председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази надежда, че механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния може да отпадне до края на мандата на тази Европейска комисия.

По думите на министъра Йоурова е казала, че имаме много сериозен напредък и шанс механизмът да приключи. Тя била подчертала още, че изказването й от преди време, че до края на годината механизмът вероятно няма да приключи за нас били нейни лични виждания и засягали краткия период от време, който остава до приключване работата на настоящия състав на ЕК.

Кирилов коментира, че не знае дали евродепутатът Емил Радев има намерение да участва в избора за нов главен прокурор и дали ще бъде номиниран.

Какво каза Йоурова на 26 април

„Личното ми мнение е, че това е неосъществимо при тази комисия. Нямаме много време пред нас. Тенденцията не е дотам удовлетворяваща, за да можем ясно да заявим, че можем да спрем механизма за сътрудничество и проверка. Специално в България, усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС според последните проучвания на Евробарометър. Така че хората все още имат доста изразено недоверие към съдебната система“, каза Йоурова в Брюксел, цитирана от БНР.

„Все още има конкретни неща, които трябва да бъдат направени, конкретни базови мерки, конкретни цели да бъдат постигнати. Особено такива, които са свързани с устойчивостта и необратимостта“, добави тогава Йоурова.

Като проблемни области еврокомисарят посочи заплахи пред независимостта на съдебната система и увеличаващите се предизвикателства пред върховенството на закона.

Наскоро критики в тези области отправи в София и външният министър на Холандия Стеф Блок.

Коментари