неделя, май 26, 2024

Минчо Коралски: Доживотният ТЕЛК ще облекчи системата

Хората с необратими увреждания настояваха да имат доживотен ТЕЛК и да се случи тази промяна повече от 10 г., защото има заболявания, които не могат да бъдат преодолени със средства на съвременната медицина и има заболявания, които са генетични и автоимунни, които водят до различни травми, онкоболни, сърдечни заболявания, диабет и т.н. Да се карат тези хора да събират всички документи, беше безсмислено упражнение, което затруднява лекарите, хората и натоварваше финансово системата. Това заяви Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията на хората с увреждания пред бТВ. По думите му „това решение дава отговор на въпроса – „Защо трябва да се явявам отново, щом няма да ми порасне крак.“

Промяната ще обхване широк кръг от хора, на които се спестява процедура, а ще се облекчат и ТЕЛК комисиите, и хората, обясни той.

Дали ще сработи – ще се види, но Коралски изрази надежда, че след 20 г. реформа най-накрая ще се появи и електронно досие.

Промяната не е обсъждана със Съвета на хората с увреждания, разкри той. Коралски поясни, че преди 3 г. е спряна оценка на работоспособността, която обърква хората с увреждания и работодателите. Сега промяната, предложена от здравния министър Стойчо Кацаров, ще раздели медицинския проблем от социалния проблем.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!