понеделник, юли 22, 2024

Мика Зайкова: В 46-то НС имаше повече его, отколкото диалог и политика

В 46-ото НС е имало доста хора с повече его, отколкото акъл и затова голяма част от депутатите са забравили клетвата си и са се изпокарали преди да си научат имената. Друга причина това да се случи е, че те просто не знаеха как се прави политика. А политика се прави с диалог и с разумен компромис. Това заяви Мика Зайкова от „Има такъв народ“ (ИТН) в предаването „Карай направо“ по „Нова“.

По отношение на поставените от ИТН условия за сформиране на кабинет Зайкова заяви, че в цяла Европа има правителства на малцинствата.

„Когато се разбереш с колегите си какви са приоритетите, какви политики ще правиш и се договориш да те подкрепят, ти можеш да кажеш, че поемаш цялата отговорност и ще понесеш всички негативи. Не става въпрос за условия. Това, за което разговаряхме в предварителен порядък, беше за приоритети и политики. Никой никому не постави условие“, заяви Зайкова. Аз не съм участвала в политическите преговори на ИТН с другите партии. Участвах в експертните разговори. Нямаше нищо, по което да не намерим компромис. Основните приоритети ги изчистихме. По основните политики – не само нашите, но и на колегите, се разбрахме. Работните групи работеха добре и не очаквах това да се случи“.

Зайкова влезе и в спор с Николай Василев, първия министър-председател, предложен от ИТН. Тя отхвърли твърдението, че не харесва Василев, защото той е върл противник на актуализацията на бюджета.По думите ѝ, през 2004 година, когато той като вицепремиер се е занимавал с електронното правителство, са изчезнали парите, предвидени за него.

Първият транш за електронното правителство беше 190 милиона евро. Василев беше вицепремиер и отговаряше за тези въпроси. Но по тях не се видя нито един проект. Не става въпрос да има електронно правителство, а наченки за такова. Парите изчезнаха. И не само те. Имахме предприсъединителни фондове за много неща. Нищо не се случи. Това е моето лично мнение. Никого не задължавам с него, заяви тя. 

„Аз и колегите сме работили две години по програмата на ИТН, представихме я на хората и затова те гласуваха за нас. Толкова много хора не гласуваха за нас, само защото харесват Слави Трифонов. Това е абсурдно. Не може заради един човек да гласуват 500 хиляди души. Изведнъж пристига г-н Николай Василев и казва: „Ето, аз нося една програма“. Тя нямаше нищо общо с данъчната политика, за която сме говорили с колегите. Нямаше нищо общо със социалната политика, която имахме предвид да правим. Естествено е, че няма как да приемеш един човек, дошъл отвън, да ти сложи програмата и да ти казва каква политика да правиш. Извинявайте, но ние сме парламентарна република, не премиерска. Номерът с премиерските републики свърши“, категорична е Зайкова.

Николай Василев коментира след изявлението ѝ, че много уважава Зайкова, но по конкретната тема не била добре информирана, тъй като през 2004 г. той не се е занимавал с електронното управление, а е бил министър на транспорта.

Зайкова посочи, че 46-ият парламент е свършил нещо по-важно от актуализацията на бюджета.

„В най-новата история на България винаги правителствата носят бюджета, депутатите вдигат ръка и го утвърждават. В този парламент донесохме промяна и го прекроихме, защото там имаше една група от хора, които са специалисти. И успяхме. В бюджета на служебното правителство нямаше и дума за мигрантската криза, а тя е на вратата ни. COVID кризата беше в наченки, а освен това бяха забравени най-уязвимите групи. Това, освен пенсионерите, са децата и майките с децата, хората с увреждания, които получават смешни жълти стотинки“, подчерта Зайкова.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!