неделя, май 26, 2024

Медици искат от Кацаров увеличение на заплатите, твърдят че в болниците е хаос

Лекари, медицински сестри, работещи в ковид-отделенията, санитари и шофьори на линейки от цялата страна протестираха пред Министерство на здравеопазването с искане за 40% увеличение на заплатите.

Протестът бе организиран от Синдикат Здравеопазване към НС Защита. Към 11.30 ч. около 50-ина души се събраха пред ведомството и обясниха исканията си – увеличение на заплатите, обещано от здравния министър Стойчо Кацаров, но не изпълнено, трудът им да се признава като първа категория при пенсиониране и по-справедливо разпределение на допълнителните плащания в борбата срещу коронавируса.

Към 12 ч. протестът бе завладян от започнали да се събират недоволни, протестиращи срещу зеления сертификат. Зам.-председателят на синдиката Милена Атанасова коментира, че медиците се разграничават от втория протест, но заедно с тях тръгнаха към Министерски съвет.

Един от организаторите д-р Иво Георгиев от Видин, който председателства синдикалната организация там, добави, че системата е докарана до колапс.

Няма координация между хората, които карат болните -„Спешна помощ“ и болничните заведения, които ги приемат и това води до хаос за пациентите“, каза той.

Атанасова също потвърди, че има недостиг на медици в болниците в страната, тъй като голяма част са заразени с коронавирус и е много трудно да се посрещне вълната, защото няма лекари, които да обслужват пациентите.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!