понеделник, юли 22, 2024

Медици да преглеждат у дома новородените 14 дни след изписването, предвиждат от МЗ

От Здравното министерство предлагат с публични пари да бъдат осигурени допълнителни здравни прегледи за деца на възраст до 14 дни след изписване от родилното, съобщиха от МЗ. Дейностите да са в дома на детето.

Предлагат да бъдат отделени пари и за зъболекарска помощ за хора над 18 г. с психични заболявания под анестезия. Тези предложения са включени в Проекта за промени в Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Документът беше публикуван днес, 9 юли, за обществено обсъждане.

За първите 14 дни кърмачетата да получават здравни грижи от медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти. Това включва здравно-информационни и промотивни дейности, целящи подобряване на компетентностите на грижещите се за детето по отношение укрепване и подобряване на здравето на детето, кърмене и здравословно хранене, здравословна среда и хигиенен режим.

Дейностите ще се изпълняват самостоятелно или по назначение на лекар от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти, работещи в амбулаторията за първична медицинска помощ, в която е избрания общопрактикуващ лекар на детето.

За хората до 18-годишна възраст с психични заболявания на настоящия етап е предвидена възможност за провеждане на зъболечение под обща анестезия в рамките на пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Това може да става след обстоен преглед от специалист психиатър със заключение, съдържащо диагноза за психично заболяване и необходимостта от обща анестезия за зъболечение. Предвижда се и активно наблюдение при необходимост след анестезията.

Досега за хората над 18-годишна възраст с психични заболявания не бе предвидена подобна помощ. , което създава сериозен проблем при необходимост от провеждане на зъболечение при тях. Това е мотивът в проекто-наредбата да се премахне възрастовото ограничение. 

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!