вторник, април 16, 2024

Математиката се оказа по-трудна от българския език за десетокласниците

Десетокласниците се представиха по-добре на изпита по български език и литература отколкото на този по математика на първото национално външно оценяване, провело се миналата седмица. Това показват обявените от МОН резулати от изпитите в Х клас.

Средният резултат по БЕЛ е 22,50 точки от максимум 50 (45%), докато успехът по математика е по-нисък – средно 13,84 (27,68%).

Деветима ученици имат нула точки и по двата предмета. Няма обаче ученици, постигнали максимален резултат и на двата изпита.

Само трима ученици имат 48 от 50 възможни точки на изпита по български език и литература. 96 пък са работите с нула точки.

Заключението на МОН е, че десетокласниците лесно извличат информация от текст и таблица при задачите с избираем отговор, но имат проблем при обработването на информация, когато от тях се изисква свободен отговор. 86% от учениците знаят речниковото значение на думите, а близо 2/3 от тях са показали, че могат да формулират един или два кратки контрааргумента по дадено твърдение.

Голяма част от десетокласниците са предпочели да пишат теза, без да я обвързват с откъса от посочения изучаван художествен текст. 18% от тях пък не са се справили със задачата за редактиране.

Задачите по математика проверяваха усвоените знания и придобитите умения за разбиране на понятия, прилагане на математически свойства и теореми и други. С максимален брой точки са 29 десетокласници, докато 285 не са решили правилно нито една задача.

Сред регионите с най-високи резултати и по двата предмета се нареждат София, Смолян, Варна, а на опашката остава Разград. Силно са се представили по математика десетокласниците от Ямбол и Кърджали, които по български език и литература са показали значително по-ниски резултати спрямо учениците от останалите региони.

Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са предимно математически и езикови гимназии от големите градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе. Място сред тях по математика са намерили също ПГ „Св. Климент Охридски“ в Елхово, както и СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Неделино.

На НВО по български език и литература се явиха 48 809 десетокласници, а по математика – 48 334.

Данните провелите се изпити ще бъдат част от подготвяния анализ на средното образование. Служебният екип на МОН ще предложи конкретни промени при тези изпити за следващата година.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!