Математик от БАН: Времето за мерки със сертификати мина

Проф. Огнян Кунчев, математик от БАН, изчислява, че с това нарастване на новите случаи и разпространението на коронавируса до края на месеца легловата база ще бъде изчерпана. Много е възможно това да се случи с интензивните легла и по-рано, тъй като все още сме на дъното по ваксинирани.

Статистическото число от 3500 средно дневно новозаразени на база за седмица трябва да се умножи по 4-5, т.е. около 10 000 дневно се заразяват. Огромна е скритата заболеваемост у нас, тъй като не се тестваме, смята Кунчев. Те обаче продължават да разпространяват заразата, а и една част от тях са безсимптомни.

Евентуално намаление на случаите не може да се очаква по-рано от 10-15 дни и то при въвеждане на строги мерки веднага.

Според Кунчев, времето на зелените сертификати беше до тук, няма време за тях и такива мерки, за да издържи системата до края на месеца. Припомняме, че вчера в Министерство на здравеопазването се обсъждаха новите мерки, предложени от главния здравен инспектор Ангел Кунчев, които предвиждат два алтернативни варианта – затягане на режима или работа за бизнеса със сертификати. Решение се очаква днес или утре, според анонса на здравния министър Стойчо Кацаров.

Инфекционистът Трифон Вълков в студиото на Нова телевизия заяви, че действително колегите в болниците са напълно изчерпани като сили. Вече 600 дни те работят в тази обстановка, година и половина мерките са на ръба, заяви Вълков. Според него у нас вече е доказано, че „меки“ мерки не работят. Ако частично се спазват в големите градове, то по малките населени места това не се случва. Това показва опита, коментира Вълков и посочи, че също според него въвеждането на достъп със сертификати е мярка, която е трябвало да бъде въведена още преди време. Сега вече е късно.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!