паравоенни Тарант Нова Зеландия

Българските служби за сигурност работят по версия, в която е възможно масовият убиец от Нова Зеландия Брентън Тарант да е влязъл в контакт с паравоенни формирования у нас, съобщава в. „24 часа“.

Министър-председателят Бойко Борисов също е информиран за възможната връзка, като той  проведе среща по-рано с председателите и директорите на службите за сигурност и главния прокурор Сотир Цацаров.

Булмедия припомня, че вчера Тарант откри стрелба и уби 49 човека в Крайстчърч. На един от пълнителите за автоматичната пушка на терориста има написани надписи и на български език. На български е написано „битка при Булаир 1913“ и името Фружин (син на последния търновски цар Иван Шишман).

 

Службите са засекли влизането на терориста в България на 9 ноември, до неговото напускане на страната на 15 същия месец 2018 година. Той е взел рент-а-кар и е ходил до Дряново, Плевен, Велико Търново, Шипка, Благоевград, Банско, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско и Перник.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов направи изявление вчера вчера, че за престоя на Тарант няма други оперативни данни, освен записаните в документите, където се посочва, че посещението е свързано с туризъм.

От сдружение „Атлантически съвет“ поискаха българските служби за сигурност да разследват възможността терористът да има връзки с паравоенни групи у нас.

„Предстои разследването да даде отговори на много неизвестни. Нашите служби тепърва ги чака много работа. И ще отговарят на трудни въпроси. И най-вече защо нищо не правят против проруските паравоенни формирования у нас? И не само.“ – посочват от обществената организация.

Експосланикът ни в Москва Илиян Василев изрази категорично мнение, че масовият убиец не е турист и не е действал сам, а е част от организирана мрежа и изпълнява старателно подготвена операция.

„Посетил е България и Румъния сам, но някой му е избрал целите точно на Балканите и този някой не е задължително да е бил българин, може да го е водил отвън.
Маршрутите му са грижливо подбрани и е трудно да повярвам, че е нямал съветник или придружител. Плевен, Шипка не са случайност. Той е имал съучастници, бил е подготвен и с голяма вероятност използван за разгръщането и ескалация на напрежение между религиите, за дестабилизация не само на Нова Зеландия – трагедия от такъв мащаб не може да не стресира тази страна за дълго време, но и Балканите, защото целият свят сега се е вторачил в нашия регион, защото той винаги може да се превърне в центъра за глобален и европейски дистрес.“ – коментира Василев.

По думите му, „наративът със самотният вълк е за наивници“.

Във връзка със случая българските разследващи са установили връзка с партньорски служби от Балканските страни, Европа и САЩ. Предстои да се получи допълнителна информация по отношение на нападението.

Тарант е засечен от камери по българските гранични пунктове. Очаква се паспортна информация от Нова Зеландия и пълен профил, по който да продължи разследването.

Коментари