марияна николова

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова е определена за председател на Съвета по киберсигурността. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Съветът по киберсигурността бе създаден с приетия Закон за киберсигурност на 31 октомври 2018 г. и ролята му е да консултира и координира политиката на Министерския съвет по въпросите на киберсигурността.

Николова поема новата отговорност след дигиталния хакерски пробив на сървърите на НАП, в резултат на който бяха свалени и получиха публичност лични данни на над 5 млн. българи.

Оглавявания от Николова съвет ще обединява министрите на вътрешните работи, отбраната, външните работи, финансите, транспорта, енергетиката, здравеопазването, околната среда и водите и др. В състава ще влиза и представител на президента, определен от него с указ. Държавният глава, председателят на парламента и премиерът ще могат да участват лично в заседанията на Съвета по киберсигурността.

Новият орган ще трябва да анализира тенденциите при киберзаплахите, рисковете, методите за противодействие и за развитието на необходимия капацитет, приоритетите за изграждането и развитието на човешки, технологични, инфраструктурни, финансови и организационни компоненти и при необходимост ще предлага решения и действия по отношение на тях.

Съветът също така ще предлага на Министерския съвет Национална стратегия за киберсигурност и пътната карта към нея, както и изготвя периодичната им актуализация.

В Закона за киберсигурността са заложени мерки срещу инциденти, които причиняват големи икономически вреди и подкопават доверието на потребителите. Въведени са изисквания за сигурност, на които операторите и доставчици на цифрови услуги трябва да отговарят.

Марияна Николова бе избрана за вицепремиер на България на 21 ноември 2018 година на мястото на Валери Симеонов след непрекъснати 26-дневни протести срещу последния. Преди това (от май 2017 г.) тя е била началник на политическия кабинет на Симеонов. В НФСБ я наричат „Сянката на Валери“ и са категорично, че Николова, по образование юрист, стои зад много от творческите идеи и законопроекти на Симеонов, включително и зад прословутия закон за шума.

В последните дни пък открито се заговори за фронт срещу ГЕРБ и Бойко Борисов, воден от натирения от ръководството на партията Цветан Цветанов и в съглашателство именно с Валери Симеонов. Според наблюдатели жестът с назначението на Николова може да бъде разглеждан и като протегната за примирие ръка от страна на премиера Борисов. Със сигурност в най-неудобна позиция е самата Николова, която едва ли е в крак с най-новите тенденции в киберсигурността.

Волен Сидеров с тежко обвинение: Симеонов и Каракачанов са в заговор срещу ГЕРБ и Борисов

Коментари