Мария Габриел: До 2030 г. трябва да има 100 климатично неутрални и умни града

Имаме нужда от инвестиции и реформи в образованието и уменията, за да могат те да бъдат изпълнени със съдържание. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел по време на онлайн конференция на тема „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“.

По думите ѝ основният въпрос е: Как да превърнем предизвикателствата във възможности, които от своя страна да се превърнат в стратегия за растеж и работни места?

Според нея, за да стане това са необходими инвестиции и реформи, необходими са умения, инвестиции в образованието и много тясна свързаност в регионалната политика. Тя даде пример с образователната програма „Еразъм+“, чиито средства ще бъдат увеличени.

„Имаме мисия, която е насочена към постигането на климатично-устойчиви региони. До 2030 година трябва да имаме 100 климатично неутрални и умни града„, категорична бе Габриел.

До 2030 г. разполагаме с бюджет от 1.9 млрд. евро, което има за цел регионите и гражданите с много ясно дефиниране на иновациите и инвестициите да бъдат постигнати необходимите стъпки към всяка една от мисиите, посочи Габриел.

42% от всички стартиращи компании в света в областта на енергетиката са европейски.

В областта на науката и иновациите са ключови за целите – 2050 г. технологиите, които биха могли да ни помогнат, дори не са на разположение. За нас програмата „Хоризонт Европа“ тук е основният инструмент и да бъде ускорен трансферът на научните инструменти спрямо индустрията, настоя Габриел.

Според нея трябват инвестиции в стратегически сектори – водородни технологии и развитие на интелигентни градове. От нас ще зависят партньорствата да бъдат ориентирани към въздействие и да направим така, че партньорствата да не се превръщат в затворени клубове, настоя Мария Габриел.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!