Манолова кмет

Кандидатурата на омбудсмана на България, Мая Манолова за кмет на София в предстоящите местни избори, ще зависи от това дали тенденцията за подигравка с избирателите от страна на настоящото управление ще продължи. Това стана ясно по думите на самия омбудсман пред Би Ти Ви. Манолова даде своя коментар за предложението на ГЕРБ да отпадне машинното гласуване.

Парламентът не събра кворум, за да гласува промените в Изборния кодекс. Мотивите за предложението бяха високите цени на машините и грешките в протоколите от изборите за Европейски парламент. Всички изтъкнати аргументи против машинното гласуване бяха известни преди въвеждането му на евроизборите. Скъпа играчка е за местните избори, но не е скъпа за следващите президентски избори.

Вотът можеше да струва и 159 лева, защото ЦИК нае машините на цена, на която те се купуват, посочи Манолова. Освен това методическите указания за изборите бяха изведени четири дни преди реалния вот.
В ГЕРБ си мислят, че е достатъчно Борисов да нареди смяната на Габриел с Павлова. ЦИК: Не е такаИзбраната за евродепутат Мария Габриел не е подала отказ пред ЦИК и тъй като името й вече е обявено …Jun 4 2019bulmedia.net

Хората изобщо не бяха информирани, че има машина или бяха скрити от погледа на гласоподавателите, добави омбудсманът. Тя е убедена, че грешките от вота не са на машините, а на хората, които отчитат гласовете.

Машината се оказват свидетели на кражба на гласове, каквито са отчетени в някои избирателни секции. Според Манолова машините не могат да променят резултата на партиите, те могат да повишат доверието в изборите. Не е фактор за омбудсмана това, че партиите са удовлетворени от резултата.

Манолова ще подаде конституционна жалба срещу приетите законови промени за дивото къмпингуване.

Припомняме, че депутатите отхвърлиха президентското вето.

Да се налагат тежки санкции и ограничения е несправедливо, защото стандартите и правилата реално не са изработени, смята тя. На тези хора има се забранява да ползват природните ресурси и богатствата на нашата страна, каза още националният защитник.
Румен Радев: Демокрацията и свободният вот нямат ценаДемокрацията и възможността на всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без да бъде манипулиран,…Jul 10 2019bulmedia.net

Коментари