Македонските българи: Отношенията между РСМ и България минават на нов етап

От организациите на македонските българи изразиха задоволство от лидерското ниво на служебното правителство и на българските политическите партии.

На пресконференция в БТА Петар Колев, председател на ПП Граждански демократичен съюз (ГДС) обясни, че по време на срещата на македонските българи с изпълнителната власт са обсъдили ясни и конкретни тематики, посочили се проблемите, свързани с тяхната компетентност. Македонските българи се уверили, че изпълнителната власт у нас е подготвена да работи по-активно с българската общност в Р Северна Македония (РСМ). 

„За нас това е лъч надежда, че отношенията няма да бъдат на тази плоскост между официална София и официално Скопие“, доволен е Колев, като изтъкна, че за македонските българи срещата с президента Румен Радев била историческа, важна и ключова.

На срещите с партиите македонските българи говорили за конкретни проблеми свързани с образованието, гражданството, културна и просветна дейност, като всички партии в България застанали зад техните искания, поясни Петар Колев.

По думите му всички партии предложили комуникацията с македонските българи да стане по-редовна, като получили покана след изборите отново да бъдат гости в Народното събрание в съответните парламентарни комисии. Това е ясен сигнал, че отношенията между РСМ и България минават на нов етап, категоричен бе Колев.

„Една грешна политическа стъпка или грешно политическо решение би могло да доведе до ситуация, в която след 10 години да не се говори за българи в Македония“, изтъкна Петар Колев.

Петар Колев посочи, че македонските българи поискали няколко простички неща от партиите и изпълнителната власт да отстояват – македонските българи да бъдат равни в РСМ, подкрепа в техните позиции за това, че трябва да бъде изчистена историческата истина и да се изкорени проблемът с езика на омразата. „Това, което вие четете по медиите е наше ежедневие. Така живеем ние и нашите деца“, каза Колев, като очаква всичко в македонските учебници да бъде коригирано със задна дата.

Българите в РСМ сме онази част от гражданите на тази страна, която най-силно иска европейската интеграция на държавата, подчерта Колев. Той се надява, че този път, този национален интерес на РСМ няма да се реализира за сметка на българския национален интерес.

Колев е удовлетворен от това, което е чул от българския политически елит и се надява, че поетите ангажименти ще бъдат спазвани. След изборите, които предстоят в България, ние ще посетим отново София, ще търсим и ще осъществим срещи с новия парламент, новото правителство, ако има такова, президентската институция и се надявам, че позициите ще бъдат запазени, подчерта той.

Петар Колев иска две неща от българската политика – една силна дипломатическа офанзива, с която по един достоен начин да се защитават интересите на македонските българи и ясна политика към българската общност в РСМ. В България има общо-политически консенсус, който показва, че има желание за разрешаване на проблемите, каза още Колев.

„Първата стратегическа грешка, която РСМ прави е, че не зачита македонските българи. Много по-лесно ще бъде, ако се опитат да ни решат проблемите, отколкото да продължават традициите на едно минало тоталитарно време, унищожаване на културно-историческото наследство. Македония ще спечели, ако българското общество бъде интегрирано. То ще стане обединено, по-силно и убедително“, изтъкна Петар Колев.

Той се надява, че от това посещение нататък започва нова ера в двустранните отношения между България и РСМ.

Владимир Перев, председател на Сдружение „Коридор 8“ е възхитен от приема, сърдечността и разбираемостта от партиите и обществените институции в страната. Той очаква контакти на българските политически партии и българските институции с македонските политически партии и институции за разрешаване на македонския проблем. Перев е разочарован от работата на смесената историческа комисия, която е обхваната от интереси на македонската държава, дерижирана от старото историческо минало на РСМ. Той се надява, че отношенията между РСМ и България ще бъдат разрешение със засилено влияние между българските и македонските политици.

Перев очаква облекчения за българското гражданство на македонците, по-силно влияние на неправителствените организации на България и засилено влияние на македонските медии за спазването на историческата истина в България. Жалко е да се каже, че нямаме нито една телевизия, а само един портал, посочи той, като очаква още по-голям интерес на медиите в България за ситуацията в Македония. Македонските българи се нуждаят от финансови проекти и подкрепа за децата в РСМ.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!