родителски права

Никога, дори за миг не съм предполагала, че дъщерята, която възпитах и отгледах сама, ще ми забие нож в гърба. Разведох се след десетгодишен брак. Причината за раздялата ни беше банална – друга жена. Увлечен по новата си страст, бившият ми съпруг Михаил си събра багажа и напусна семейството ни. Години наред не се обади да чуе децата или поне да ги поздрави за рождените им дни. Безсъвестно забрави, че е баща и има отговорности. Научих се да се боря сама. За щастие имах подкрепата на сина си Благо, който много ми помагаше в отглеждането на по-малката си сестра Ина. Известно време след като Благо навърши пълнолетие, се запознах с прекрасен мъж. Имахме планове и мечти за бъдещето, но точно тогава бившият ми съпруг се появи на хоризонта. Прокуден от любовницата си, Михаил беше решил, че може да си върне семейството, което изостави. Напразно му обяснявах, че отдавна си имам собствен живот и той няма място в него. Затварях вратата под носа му, отказвах да се срещнем на кафе, без дори да подозирам, че ми предстои да преживея жесток удар и ще трябва да се боря за родителски права.

Един ден, прибирайки се от работа, видях, че дъщеря ми не е у дома. На кухненската маса имаше бележка, в която Ина пишеше, че заминава да живее при баща си. Веднага се качих на колата и подкарах към жилището на бившия си съпруг. Вратата ми отвори самата Ина и непоколебимо заяви, че Михаил можел да й осигури по-добри условия за живот, затова тя предпочитала него. Въпреки че майчиното ми сърце кървеше от болка, нямах друг избор и уважих желанието й. Истинският кошмар последва два месеца след преместването й, когато Михаил каза, че е завел дело да ми отнеме родителските права. Но най-лошото беше, че дъщеря ми го подкрепяше. Този път не издържах. Последното, което помня, е лицето на притеснения ми син. После всичко потъна в мъгла. Бях получила инфаркт.

Един месец се лутах между живота и смъртта. Когато ме изписаха от болницата, бях свалила 10 кг. Няколко дни преди делото, бившият ми мъж дойде да ме посети, но не за да ми изкаже съчувствие, а да иска пари. В прав текст Михаил заяви, че заради любовницата си е направил много дългове. Предложи ми аз да ги платя, а той щял да вразуми Ина да се върне у дома. Отвратена, че продава собственото си дете като стока, обърнах глава на другата страна и му казах, че е свободен да прави, каквото си поиска. Така и стана. В съда дъщеря ми декларира, че иска да живее с баща си, защото аз съм била неспособна да се справя адекватно като родител. Михаил все пак спечели делото, но загуби сина си. От този ден Благо не иска да има нищо общо със сестра си и баща си. За него те не съществуват. Ех, ако можех и аз като него да забравя, че имам дъщеря. Но докато съм жива, ще продължавам да се боря за нея, защото каквото и да става, тя е моето малко момиченце.

Коментари