Алкохолът не е най-добрият приятел, особено ако имате дете, което е останало без майка и няма никой друг, освен вас. Вместо да му купувате пъзели и да ги сглобявате заедно, вие купувате бутилка водка, обаждате се на приятели, а сина си затваряте в стаята, за да си учи уроците. И ако утре е получил лоша оценка, задължително ще го накажете, оставяйки го без обяд и вечеря. „Баща на годината“- както някои биха казали саркастично. Но аз, обаче, наистина вярвах, че съм такъв и правя от момчето си един истински силен мъж: независим, способен да се справя с трудностите. Лоша оценка – наказан в ъгъла, обаждане от учителя – бой.

Принуждавах сина си да стои у дома, да учи, и му забранявах да се среща с приятели. Това правило, разбира се, не се отнасяше за мен: приятелите ми идваха всеки ден. Пиехме, хапвахме, обсъждахме политически теми, а после си тръгваха, оставяйки зад тях планини от мръсни чинии, които синът ми измиваше. Когато той завърши гимназия, не можах да присъствам на абитуриентския му бал, защото имах важна среща с приятелите си. Оттогава момчето ми спря да ме уважава, а на моите пияни нравоучения, гледаше с презрение. В края на лятото, синът ми опакова багажа си и се премести да живее в общежитие. Изминаха повече от десет години, а стаята му остана завинаги празна. Той не си дойде през първия уикенд, по време на празниците, или в края на учебната година.

От куратора на групата научих, че е наел апартамент с приятели. Получавал голяма стипендия и в същото време работел. Имал и приятелка – добро и умно момиче. Днес двамата се радват на малкия си син, петгодишния ми внук, когото никога не съм виждал. Знам само, че детето расте възпитано в любов и уважение. Загубих сина си завинаги. Едва сега разбирам, че сам съм си виновен. Ако можех да върна времето назад… Сега съм друг човек. Вече не пия, прекъснах всички връзки с приятелите си, напълно промених начина си на живот. Надявам се, че някой ден синът ми ще ми позволи да се запозная със семейството му и ще ми прости, че от глупост провалих детството му.

Коментари

loading...