Локдаун за възрастните хора предлага проф. Пенка Петрова

Сега най-адекватен е локдаун за възрастното население, така както е в Русия“. Това заяви пред БТВ директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

Според нея най-незащитената част от населението трябва да се прибере по домовете си – да не общува, да не се вози в градския транспорт, където най-често се разпространява заболяването. „Тотален локдаун на държавата ще бъде катастрофален за много бизнеси, за образованието“, уточни Петрова.

„Трябва да се предприемат спешни мерки, за да може да издържи здравната система. За съжаление, в момента само 600 000 души са преболедували доказано заразата, а 1.5 млн. са ваксинирани“, каза още директорът на Института по микробиология към БАН.

По думите й имаме две трети от населението, което не е защитено по никакъв начин.

Четвъртата COVID вълна е най-тежката такава в България. Тя е започнала много по-рано от тази през 2020 г. и за октомври имаме шест пъти повече починали от коронавирус спрямо миналата година, констатира специалистът.

„Нашите управляващи може би чакаха да се повиши процента на ваксинирано население, но след като се оказа, че това няма да се случи, бе въведен зелен сертификат, навременен или не, той е факт. Ако през юли бяха предупредени всички, нямаше да изпуснем тези благоприятни месеци за ваксиниране“, поясни Петрова.

Според нея всички мерки действат – най-вече дезинфекцията, дистанцията и маските, но извън София трудно можем да видим хора с маски в магазини и заведения.

„Традиционно сме много добри в производството на ваксини като държава, но не можем да се надяваме, че българска ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. Тя все още е на ниво научен проект, доразработва се. Тепърва ще бъдат направени експериментите от фаза 1, 2 и 3 и то ако с нас се ангажира голяма международна компания. Нямаме срокове. В момента тече разработката на втория прототип“, обясни тя.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!