Левон Хампарцумян

Прогнозата на Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“ за това какво би станало с България при приемането на еврото е позитивна. Банкерът заяви в интервю за Нова телевизия, че рискът от неочаквани сътресения ще се намали и в крайна сметка българите ще благоденстват.

Според Хампарцумян с много труд и последвалото забогатяване на народа ще дойде и високият жизнен стандарт, а да не се заблуждаваме, че самото приемане на еврото ще го донесе. Той прогнозира, че през 2022 г. ще ни се открие първата възможност, през която еврото може да бъде въведено.

„Еврото не е сребърен куршум, но политиците бяха създали свръхочаквания за Европейския съюз. Хората са по-предпазливи, когато говорят за еврото и ако досега е имало негативни ефекти, да сме ги усетили“, смята Хампарцумян.

С приемането на еврото, кредитите ще се превалутират в евро с определени регулации, така че да се ограничи възможността на банките да спечелят кой знае колко, каза още банкерът.

На въпрос има ли ръст на жилищните и ипотечните кредити, Хампарцумян заяви, че бум на кредити няма, но в по-големите градове на страната жилищният пазар е оживен и има сериозен растеж и търсене.

По думите му живеем много по-добре отколкото преди 30 години. Според него винаги ще има недоволни, но тези хора, които са икономически по-активни трябва да им се създадат подхоящи условия да работят спокойно.

„Техният личен успех се превръща и в успехи на други хора, защото те наемат други хора и създават работни места“, констатира банкерът.

За банкера е по-важно какво се случва със заплатите в сферата на частния бизнес, в който конкуренцията за хората е много сериозна и заплатите вървят много рязко нагоре. Сред тях са ИТ секторите, производство и услуги за експорт и други.

Нещата куцат там, където хората нямат необходимото образование и необходимото ниво за подготовка, предупреди банкерът.

Слепият ентусиазъм невинаги е полезен предупреди преди 10 дни президентът Румен Радев. Той посочи като пример споделения от премиера Антонио да Коща опит на Португалия, която след приемането на еврото е имала и период на икономически трудности. По тази причина той призова България да се поучи от проблемите, които са срещнали държавите, въвели еврото преди нас.

България не иска еврото, гласът ви е категоричен

Коментари

loading...