Левон Хампарцумян: Има спекулативно надуване на цените

Банките трябва да бъдат добре, защото иначе ни чака катастрофа. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян в сутрешния блок на БНТ.

По думите му банките работят с около 20% собствен капитал, а всички останали пари, с които оперират, са наши. Банките са огледало и функция на представянето на съответната икономика, уточни Хампарцумян.Банките ще имат работа в добри и лоши години. Ключът на плана за възстановяване е не, че парите ще минат през банките, а за какво ще се използват, обясни банкерът.

„Ако беше истински картел, щеше да бъде лошо“, изтъкна Левон Хампарцумян и увери, че към момента икономическа криза няма. Според него инфлацията ще бъде умерена и изтеглена във времето. „Ако инфлацията е спекулативно по-скоро хората ще спрат да купуват даден продукт. Ако подстригването е 50 лева, хората ще пуснат талибански бради и коси„, категоричен бе Хампарцумян.

Той е на мнение, че има спекулативно надуване на цените, но няма съмнение, че инфлацията удря по-различен начин с относително нисък доход. Той посочи, че масовото купуване на апартаменти не е изход от инфлацията. Апартаменти трябва да се купуват от хората, на които им трябва и тези, които могат да си го позволят. Пандемията показа, че имаме нужда от по-голяма площ вкъщи, каза Хампарцумян.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!