понеделник, юли 15, 2024

Летящ старт за Петков и Василев засече Галъп

Кирил Петков съдружник

„Пакет“ формации се борят за второто място в следващото Народно събрание. Това сочат данните от експресно проучване на „Галъп интернешънъл“ с телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи.

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, картината от резултатите от вота вероятно би била следната:

  • ГЕРБ-СДС биха получили 21,4%
  • „Продължаваме промяната“ – 15,2%
  • БСП – 13,4%
  • ИТН – 12,3%
  • ДБ – 12,1%
  • ДПС – 11,4%
  • ИБГНИ – 4,1%

Седем партии биха влезли в следващото Народно събрание – с една повече от предишното в картината на Галъп. Формацията около Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян пак прескача бариерата от 4%, макар и да се намира на ръба.

По чертата за влизане в парламента остават „Възраждане“ с 3,3%, ВМРО с 2,2%. Останалите кадидати за гласа ни са обобщени под други с 4,6%.

Снимка 548326


Източник: БГНЕС

Заявката на новата формация „Продължаваме промяната“ ясно я изстрелна на второто място, изпреварвайки не само конкурентите си ИБГНИ и ДБ, но дори и БСП. Пред новата формация има най-динамични перспективи, а и възможността да се „откъсне“ от групата „преследвачи“, смятат социолозите. В най-голяма степен новата партия адресира електорат, който иначе би гласувал за „Демократична България“. Немалко и от избирателите, които биха били или вече са били периферия на ИТН, сега също се ориентират към новата формация. Но дори и привърженици на БСП, а дори и на ГЕРБ показват интерес към новата партия.

Всичко това предизвиква моментен трус в картината и води до размествания в пластовете, за които тепърва ще се види дали добиват трайност. Затова и – разбира се – данните са моментна снимка, а предстоящите месец и половина на кампания ще покажат какви са тенденциите.

50,6% казват, че ще гласуват в изборите. 22,6% казват, че вероятно ще гласуват. Това означава, че интересът към изборите расте. Тепърва ще проличава дали и какво отражение ще даде сливането на двата типа избори, но към момента може да се очаква по-висока активност, в сравнение с изборите на 11 юли.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!