четвъртък, май 30, 2024

Купуваме от Турция защитни материали за коронавируса

На извънредно правителствено заседание на кабинета „Борисов-3“ беше одобрен проект на договор с USHAŞ International Health Services Inc., Република Турция. Договорът е за доставка на медицински изделия за предотвратяване, установяване и изолиране на вируса на заболяването COVID-19, съобщиха от Министерския съвет.

Договорът ще бъде подписан от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Република Турция от името на Министерството на здравеопазването на Република България. 

На основание член 36 от Договора за функционирането на Европейския съюз и член 10 от Регламент (ЕС) 2015/479 се забранява износът на наличните запаси от предпазни медицински средства (еднократни гащеризони, маски с филтър, хирургични маски, защитни очила, латексови/нитрилови ръкавици и калцуни), притежавани или дистрибутирани от физически и юридически лица, до осигуряване на наличните нужди на територията на страната.

Физическите и юридическите лица, притежаващи предпазните средства, следва да съдействат при условията на форсмажорни обстоятелства на основание чл. 34 и 35 от Закона за защита при бедствия, гласи правителственото решение. 

Сред допълнителните мерки за заболяването COVID-19 са обявяване на карантинен режим на болниците, където са били болните пациенти. В тях ще се приемат нови пациенти само с необходимост от спешна хирургическа помощ и спешни случаи на сърдечно-съдови и неврологични заболявания.

Министърът на здравеопазването чрез главния държавен здравен инспектор ще осигурява информиране на всички болници в страната относно нови клинични протоколи за лечение и диагностика на заболяването COVID-19, съобщиха от МС.

Здравното министерство ще обезпечи доставянето на предпазни средства на държавните болници в областите Габрово и Плевен. Очаква се от МЗ да координират и организират допълнителни болнични легла за лечение на коронавируса на територията на цялата страна при необходимост.

В заповедта от МЗ се спира учебните и извънкласните занимания в училищата, университетите и другите обучителни институции и организации в областите Габрово и Плевен

Отлагат се културни мероприятия на закрито и масови културни събития и мероприятия на територията на страната. Спират всички спортни мероприятия в областите Габрово и Плевен. Провеждането на спортни мероприятия в страната става само при закрити врати (без публика).

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!