Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева ще срещне сериозна конкуренция за шефския пост в Световната банка. Това става ясно от публикувана информация в американския вестник Financial Review, позовавайки се на свои източници. Конкуренти на българката се явяват дъщерята на американския президент, Иванка Тръмп и бившия американски пратеник на ООН, Ники Хейли.

Георгиева застана начело на Световната банка от 1 февруари. Бившият български еврокомисар изпълнява временно длъжността президент след изненадващата оставка на Джим Йон Ким, който беше с мандат до 2022 г. Новината разпространи „Ройтерс“, а малко след това бе потвърдена от Световната банка.

Медиите отбелязват, че сред претендентите за поста е и заместник-министърът на финансите на САЩ Дейвид Малпас и ръководителят на Американската агенция за международно развитие, Марк Грийн.

Шансовете на Кристалина Георгиева да оглави банката с пълен мандат са минимални, тъй като традиционно начело стои американски гражданин. Това означава също, че Георгиева може да ръководи месеци наред, докато президентът Доналд Тръмп открие подходящ кандидат и го предложи на Управителния съвет на СБ.

Световната банка възнамерява да завърши обсъждането на кандидатите за президент до средата на февруари, а процесът на неговото одобрение – до средата на април.

Коментари

loading...