неделя, май 26, 2024

КРИБ благодари на КЕВР и „Булгаргаз“ за новата цена на газа за ноември

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) са доволни, че „Булгаргаз“ е внесло в КЕВР актуализирано заявление за цена на природния газ за ноември 2021 г.

В него са включени постигнатите договорености с „Газпром“ за количествата, които „Булгаргаз“ ще получава през този месец на значително по-ниска цена.

С постигнатите договорености „Булгаргаз“ за пореден път ще прехвърли ползите от успешно проведените преговори в тази безпрецедентна енергийна криза, което ще се отрази благоприятно на индустриалните клиенти, посочва се в позицията им.

От КРИБ и БФИЕК посочват, че цената на природния газ за стопанско потребление ще бъде 93,19 лв/МВтч през ноември, което е почти два пъти по-ниско от цените на европейските газови пазари.

По тази причина те изказват задоволство от работата на „Булгаргаз“ и на изпълнителния й директор Николай Павлов за намиране на резерви и балансирано разпределяне на цената на природния върху всички потребители.

Те заявяват, че след писмото им от 2 ноември са получили пълно съдействие от КЕВР и от председателя й Иван Иванов, въпреки че са поискали оставката му, поради регулаторното решение за по-ниска цена за част от клиентите на „Булгаргаз“ от 93,19 лв./МВтч, а за индустрията 119,87 лв./МВтч за ноември.

КРИБ и БФИЕК се разграничават от изявленията на Българската газова асоциация срещу „Булгаргаз“.

Те считат, че „Булгаргаз“ е пример за държавно дружество, което се управлява компетентно, професионално и честно.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!