кражба на фирми НАПлийкс

Първи фрапантен случай на крупна кражба, вследствие от безпрецедентния теч на данни от НАП, засякоха криминалисти и банкери в София. По информация на Лупа.бг в края на миналата седмица столична фирма с над 50 души персонал е била ударена от криминална банда, в деня, в който е трябвало да изплати дължимото на служителите си.Съдът взе решение за шефа на „ТАД Груп“, хакерът Кристиян му написал: НАП заминаваСобственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров остава в ареста. Това реши Апелативният специализиран наказа…Aug 8 2019bulmedia.net

Ненадайно счетоводителите открили, че не могат да използват онлайн инструментите си за достъп до базата данни и за оформяне на ведомостите. Едва, след като и управителят на компанията се намесил от чужбина, станало ясно, че материалноотговорното лице е било незаконно сменено.

В Търговския регистър на фирмата е било вписано името на непознат за всички във фирмата мъж, за който собствениците също нямали ни най-малка представа. Детайлна справка показала, че това е подставено лице с постоянен адрес в един от големите ромски квартали на столицата, а зад схемата стоят няколко други лица.

Според разследващите става въпрос за опит да бъдат отклонени около 200 хиляди лева от възнаграждения на служители. Те трябвало да бъдат преведени на въпросното лице, вписано незаконно в регистрите като управител на дружеството. По наша информация зад бруталнонаглата схема стои и нотариус, който е заверил името на новото материалноотговорно лице без необходимото пълномощно от „предшественика“ си, и банков служител, който е разкрил деня за плащане в компанията, както и самият ром, на когото се предполага, че по старата система, му е платена дребна сума пари, за да бъдат използвани неговите данни.

Най-вероятно бандата се е възползвала и от срива на Търговския регистър миналата година, и от „НАПлийкс“ преди няколко седмици, за да успее да съпостави всички данни за фирмата и да се опита да ги подмени и използва в своя полза.

Коментари