Ковид зоните не работят, отсича БЛС

Ковид кабинетите не работят, както трябва – първо, там се изпитват недостатъци от тестове, които се отпускат от МЗ, и второ – населението започна да заплаща диагностицирането, защото кабинетите сключват договори доброволно, но имат допълнително финансиране на всеки преминал пациент. Това заяви д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС на пресконференция в БТА.

Той посочи липсата на диалогичност с НЗОК и даде за пример, че вчера срещата се е провалила, тъй като от НЗОК не дошли на нея. 

Каква е логиката ковид кабинетите да съществуват, след като пациентите, които ги посещават, заплащат да бъдат прегледани, независимо дали са здравно- или неосигурени, не могат да им се издават безплатни лекарства, работят колеги, които не могат да ги изпишат и пациентите не могат да получават лекарства по простата причина, че списъкът не е 100% реимбурсиран, обясни Брънзалов.

В заключение Иван Маджаров съобщи, че министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров му се е обадил и е уговорена у среща с НС на НЗОК тре в 15.00 ч. в неговия кабинет. „Докога срещите ще се случват в кабинета на министъра“, пита той.

Бяха коментирани и лекарствата за коронавирус. В отговор на въпрос Николай Брънзалов уточни, че са в напреднала фаза и ще бъдат внедрени в световен мащаб. „Дай Боже, на пазара ще бъдат одобрени от ЕК и перорални и паратерални медикаменти за лечение на коронавирусна инфекция, никъде по света ги няма“, поясни той.  80% прекарват инфекцията с парацетамол, заяви експертът.

От своя страна по темата Асена Сербезова каза, че тепърва ще се берат плодовете на тази разпасана употреба на антибиотици.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!