Изборът на ген. Атанасов да лидер на ДСБ не е случаен, а се дължи и на мощното рамо на гуруто на тъмносините – Иван Костов. Макар че Командира така и не дойде на важната Национална конференция и така разочарова съпартийците си, предварително бе даден знак на редиците, че бившият премиер подкрепя именно стария си сподвижник и не е фен на бунтарите в партията в лицето на Цецка Бачкова. В събота, в НДК, ген. Атанасов бе преизбран за нов 5-годишен мандат начело на партията, като успя да победи германската възпитаничка в партията с по-малко от 100 гласа.

Вещи в драмите, протичащи под привидно гладката повърхност в партията, още преди големия форум предизвестиха, че Командира си е казал тежката дума преди избора, а впоследствие потвърдиха наблюденията си. И това не е случайно – идеята е да не бъде разтурена малката коалиция с ДаБг и най-вече голямата с „Продължаваме промяната”, след като тъкмо този съюз даде ускорение на изтощената партия да изплува нагоре към властта. От друга страна за никого не е тайна, че спойката между ген. Атанасов и Христо Иванов е много добра и друг лидер трудно ще влезе в синхрон с ръбатия нрав на бившия правосъден шеф.

Два дни преди избора на лидер на ДСБ, Командира за първи път направи комплименти на лицата от ПП и премиера Кирил Петков, като заяви, че вижда положителна промяна и похвали поведението на новите управляващи, като така даде знак за благосклонност към коалицията на ДБ и ПП.

„Полека-лека като че ли нещо се променя. Виждам положителна промяна, говоренето на тези хора е друго в сравнение с това, на което бяхме свикнали 12 години. Не е езикът на улицата, не е мутренският жаргон, не е бабаитско поведение. Може да правят грешки в очите на техни критици, но езикът, думите, поведението, смисълът е друг. Може някой да не е съгласен с Петков, но той непрекъснато застава и говори със съдържателни слова, не ни праща в уличен сленг да се чудим какво да мислим. Думите му са ясни, прости“, обясни Иван Костов пред „Дарик”.

Другият лагер в ДСБ обаче – настояващият за сериозни промени кръг около Цецка Бачкова контрира индиректно тъкмо това – това е на цената на привеждане и обезличаването на ДСБ. „Казваха ни да не сме активни и да не правим политики, защото може да счупим коалицията, така както Борисов казваше на протестиращите, че ще счупят държавата.”, отсече в прав текст Цецка Цачева минути преди решаващия избор в зала 3 на НДК.

В същото време, самата Бачкова бе директна, когато обясни, че ПП са изсмукали енергията на ДСБ, но тъмносините сами са си виновни, че са допуснали да се появи този нов играч на политическата сцена, след като бяха отвоювали голяма част от нея.

Коментари