Корнелия Нинова обяснява урока на 15 септември

Големият грях на 46-то Народно събрание е, че не се намери разум и отговорност за промяната. Трябва да ни е за урок и дано днес, на 15 септември, да сме го научили и да бъдем добри ученици. Toва заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание в декларация, след като председателят Ива Митева изчете указа на президента Румен Радев за разпускане на 46-тия парламент.

Лидерът на БСП посочи, че днес е последното заседание на парламента и всяка партия ще го оцени от своя гледна точка. Важна ще е оценката на хората, които ни избраха и благодарение на чиито избор сме тук, според Нинова обаче.

По думите ѝ има сериозни причини да се стигне до настоящото разпускане на парламента и ако депутатите не се опитат да ги променят, рискуват и следващият парламент да се провали. Има базови принципи, за които си заслужава да говорим в добър тон.

46-то НС започна по грешен начин и няма как да свърши по правилен. Началото било сбъркано заради разделителните линии между партиите на статуквото и на промяната, изтъкна Нинова.

Втората причина за провала на 46-о НС е липсата на разум и отговорност за съставяне на мнозинство. „Илюзията за плаващи мнозинства ни изигра лоша роля. Плаващо мнозинство означава плаваща покупко-продажба на гласове и интереси“, анализира Нинова.

Третата причина за провала на настоящия парламент са емоциите и интересите на „аз-а„, взели връх над разума и интересите на държавата. Стигна се до лични обиди, до оценки за физическа и психическа характеристика – сбъркана работа и сбъркан подход, оцени Нинова.

БСП обаче не влезли в скрити разговори и задкулисие, а били разумни и се опитали да направят трайно мнозинство за промяна и стабилност. Каквото и да се прави от служебни и редовни кабинети, промяната е тук. Ако тук не я започнем, промяната няма да се състои, предупреди Нинова.

Тя открои още, че депутатите направили и нещо добро в 46-то Народно събрание – актуализирали бюджета. Актуализацията върна законността и правовата държава там, където ѝ е мястото. Това е голямото достойнство на актуализацията, ако гледаме на нея откъм държавността, отбеляза соцводачът.

„Закърпихме положение за три месеца, но не решихме генерално проблемите на хората. Добро е, но не е достатъчно“, коментира Нинова, която се опасява, че на финала на парламента и предизборната кампания депутатите да не се плъзнат по пътя на търсене на вина.

Тя пожела на народните представители смислена предизборна кампания, кампания с аргументи, политики и спор по същество, а накрая – народът да реши.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!