Корнелия Нинова: БСП подкрепя Манолова категорично
Мая Манолова и Корнелия Нинова

БСП номинира Мая Манолова за кмет на София, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Плюс – минус“ по Нова телевизия.

Нинова повтори, че кандидатурата на Манолова е подкрепена и от конференцията на БСП-София, и от Националния съвет на партията.

В ефира на Нова лидерът на БСП отново заяви, че основната цел на социалистическата партия на предстоящите общински избори е да удвои броя на кметовете си.

„Аз подкрепям Манолова. И на градската конференция, и на Националния съвет съм гласувала за нея“, категорична бе лидерът на БСП.

Важна е политиката, която ще се следва, на второ място – личностите, които ще я изпълняват, подчерта тя.

„Подкрепили сме я, имаме споразумение! Ако обича, ако стане кмет, да го изпълнява“, каза Нинова.

Според нея е преувеличена интригата, че между нея и гражданския кандидат за кмет на София има напрежение.

„Много се изговори за това, че едва ли не БСП няма кадри. Желанието да подкрепим Мая Манолова идва от това, че чрез нея освен БСП можем да привлечем други граждани на София, които не са членове на БСП, да получи по-широка подкрепа и да реализираме целта, която имаме“, обясни Нинова в началото на разговора в студиото на Нова.

„За нас кои неща са важни? Говоря от името на БСП, не мога от името на други партии. Градската организация номинира Манолова еднозначно, Националният съвет на БСП подкрепи нейната кандидатура също еднозначно. Оттук нататък важно е предизборното споразумение“, продължи лидерът на БСП.

Нинова посочи, че то е озаглавено „Заедно за коренна промяна“ в управлението на Столична община. Тя подчерта, че то е подписано от председателя на Градската организация на БСП Калоян Паргов и кандидата за кмет Мая Манолова.

Сред идеите в споразумението, които социалистите се надяват да бъдат осъществени, са билета за градски транспорт в София да стане 1 лев, да бъдат осигурени лекари за всички общински училища, да се преразгледа договорът за концесия на „Софийска вода”. Запитана какво ще стане, ако Манолова като кмет не изпълни тези решения, а предложи други, Нинова отговори, че няма проблем – просто съветниците социалисти ще подкрепят тях, гласувайки срещу предложенията на кмета.

„В тези избори, изобщо в изборите, важна е политиката, която ще се следва и на второ място личностите. В тази платформа е написано на какво държи БСП в София град. Ние бихме искали това да се изпълнява. Нашите общински съветници в Общинския съвет на София ще гласуват за тези мерки“, изтъкна още лидерът на БСП.

Запитана дали БСП е воденичен камък за гражданския кандидат-кмет Мая Манолова, каквито мнения се чуват в средите извън БСП, Нинова каза: „Ако някой смята, че БСП е воденичен камък, нямаше да направим споразумение с Мая Манолова – очевидно това е воля на двете страни!“

Нинова отговори и на въпроса дали е заровила томахавките с Мая Манолова. Тя посочи, че двете са били на различна позиция по Истанбулската конвенция.

Корнелия Нинова отговори и на серия въпроси, свързани с вътрешнопартийните дела на БСП и напрежението в някои местни организации, като Варненската.

Запитана „единна ли е БСП“, Корнелия Нинова отвърна, че времето може да бъде най-големият приятел или най-големият враг на политика. „Решението за Варна е взето със 70 гласа „за“ в Националния съвет, двама „против“ и 5 „въздържали се“. Въпросът кой е го е правил, как го е правил – Националният съвет е взел това решение. Какво имам предвид като казвам времето? Едни от най-силните говорители в защита на Борислав Гуцанов след като не видяха техните хора начело на листите излязоха с пбличен призив към варненци – „Не гласувайте за БСП“. Значи имаш личен интерес да си непременно начело в листите за общински съветници“, каза Корнелия Нинова. И обърна внимание, че същите хора искат трети път да се играе тази ситуация, а не да се опита с други хора. „Щом не сме ние в листите – варненци, не гласувайте за БСП“. Няма партия, няма идеи, няма спор с политически опонент“, обобщи действията на опонентите си от варненската структура тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира и промените в НПК, които предвиждат премахване на съкратеното съдебно следствие за тежки престъпления. Въпросните изменения бяха приети на първо четене в сряда.

„Мнозинството направи юридически прецедент и взе абсолютно неморално решение. Приехме два закона, които се изключват взаимно”, каза Нинова. И поясни, че ГЕРБ са подкрепили законопроекта на БСП за премахване на съкратеното производство и в същото време са гласували „за” собственото си предложение присъдите на направилите самопризнания да могат да се намалят с 1/5.

„Ако бързо приемем нашия закон, убиецът на детето от Сотиря няма да може да се възползва от съкратеното производство”, каза още Нинова.

Тя определи като „провокация и подигравка” решението за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов.Мая Манолова: Властта притиска и заплашва хората около мен (ВИДЕО)За мен е важна и ценна подкрепата на партиите от ляво и на тези от дясно. Важна ми е подкрепата и на…Sep 18 2019bulmedia.net

Коментари