Храните в другите европейски страни са по-евтини и ако не влезем в еврозоната ще изпаднем в дупка, казва Кольо Парамов пред bTV.

„Преизчисляването на доходите, когато влезем в еврозоната ще стане веднага, но ще се отнеме малко време да се напаснат така че потребителите на не бъдат ощетени. Няма как, ако един човек сега взима заплата 1500 лева, като приемем еврото, да започне да взима 1500 евро. Теоретично това няма как да стане. От начало се тръгва на базово преизчисление по курса на лев към евро“, допълни финансистът и бивш ревизор на БНБ Кольо Парамов.

При преизчисляване на пенсии и заплати трябва да бъдат получавани в евро след датата на въвеждане на еврото, като бъдат закръгляни в полза на служители и пенсионери.

„Още на втория, третия месец ще стане ясно горе долу каква ще е покупателната способност при това преизчисление и спрямо него ще се нагодят и доходите, така че хората да имат адекватен доход. Преизчисляването на цените на стоките ще са на същия принцип“, добави Парамов.

„Промяната касае особено много пенсиите, защото няма как пенсионер, който ще взима 200 евро, равни на 400 лева пенсия, да изкара месеца. При пенсиите ще се наложат компесаторни механизми. Такива механизми имаше при влизането на Португалия, Испания и други държави в еврозоната. Този механизъм продължава от 6 до 9 месеца, за да се преизчислят разликите на ползваемостта на определени стоки, най-вече хранителни стоки. Всичко останало ще се нагоди спрямо тези параметри“, обясни още финансистът.

По думите му що се касае до пенсиите, абсолютно неразумно е те толкова години да се поддържат на тези ниски нива, така че там има много какво да се работи още.

„Много от храните в магазините в европейски столици са по-евтини от тези в България. Ако сравните цената на сирене, мляко и изобщо на млечните продукти, ще видите, че тук продуктите са по-скъпи. Но това е национална политика, която не е добре съгласувана. Ние ликвидирахме животновъдството си и започна липса на прясно мляко. Започнахме внос на мляко за млечни продукти от Унгария и Румъния. По-високите цени диктуват инфлация, а тя диктува стандарт на живот“, каза още експертът.

„Ако ние в момента бяхме в еврозоната, щяхме да имаме междинна финансова политика по отношение на цените и нямаше да разтворим инфлационната ножица толкова много. Инфлацията щеше да е колкото в Европа“, категоричен е той.

Според него 1 литър прясно мляко в родните магазини се продава за над 3 лева, а в „магазини на пъпа на Лондон“ 2 литра прясно мляко да струва 1,20 паунда, тоест литърът там е около 1,2 лева.

Ако ние изпуснем срока за влизане в еврозоната през 2024 г., ще влезем в тежък период на неравновесие, от който ще загубим твърде много. Интересът на България да влезе в еврозоната е фундаментален. Необходимостта ни е свързана с няколко основни интереси и баланси, свързани с допълнителните средства, които ще ни трябват през следващите години“, смята Парамов.

Той е категоричен, че влизайки под опеката на Европейската централна банка, това значи, че ние можем да разчитаме на нея и влизаме в една спокойна среда по отношение на разплащане. Страната ни трябваше да влезе в еврозоната още преди години, но това не се случи и ние загубихме огромни пари, добави финансистът.

Коментари