кой стои зад бомбените заплахи

До няколко часа може да има резултати от разследването кой стои зад бомбените заплахи срещу образователни институции. Това отговори на въпрос вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев, който даде брифинг в Министерски съвет.

„Буквално до часове може да има пълна информация. Работи се на територията на няколко държави. Когато има пълна яснота, информацията ще бъде изнесена пред медиите“, увери министърът на МВР.

Той призова гражданите да упражнят спокойно правото си на вот в неделя.

„Дори и да има сигнали, физически няма как да има бомби където и да е, защото полицията охранява школата още от събота“, посочи Демерджиев.

МВР ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота. Охраната ще бъде непрекъсната до приключване на изборния процес. Така че няма как по време на изборния процес, дори да постъпят сигнали за взривни устройства, да бъдат поставени такива, поясни той.

Демерджиев съобщи, че със заповед на премиера Гълъб Донев е била създадена междуведомствена работна група, която в срок до 31 март ще разработи процедура за реагиране при заплаха за поставено взривно устройство в „обекти от критичната инфраструктура“, а до 31 май пък трябва да бъде актуализиран Националният план за противодействие на тероризма.

В 14 часа днес ще бъде първото заседание на въпросната група, като в нея ще членуват представители на всички служби за сигурност, както и на „заинтересованите ведомства“. Членовете й в момента са 36, като могат да се увеличават във времето.

Демерджиев отрече и да е свързвал Русия и хакери от там със серията бомбени заплахи, от което възнегодува руското посолство.

„Споделих какви са насоките на разследване на службите, с които работим. Не съм замесвал руската държава по какъвто и да е начин. Говорим за хакери и за тяхната връзка, евентуално, с една или друга държава. В момента разследването тече. Ако някой смята, че съм визирал руската държава – не, не съм визирал руската държава“, категоричен бе той.

Коментари