емигрантите от България

След изнесени данни от Българска народна банка става ясно, че емигрантите от България в страни с по-висок стандарт са превели на своите роднини обратно в нашата страна близо 400 милиона евро за периода от януари до април. За сравнение за същия период на 2018 г. сумата е била 392,5 млн. евро, или с 6,9 млн. евро по-малко, припомня в. „Труд“.

Само за април постъпленията са над 105 млн. евро, което обаче е с около 5 млн. евро по-малко, отколкото през март, когато са били 110 млн. евро. Най-малко преводи от началото на годината е имало през януари – 88 млн. евро. Средно на ден през четвъртия месец от годината българите зад граница са изпращали тук по 3,5 млн. евро. Като е важно да се подчертае, че в данните на БНБ не влизат парите в брой, които внасят емигрантите при посещенията си в страната, както и преводите на суми под 5000 лв.

Емигрантите са най-големият чуждестранен инвеститор в страната. По данни на БНБ за периода януари-април 2019 г. нетните преки чужди инвестиции в България са отрицателни и възлизат на минус 55 млн. евро. Това означава, че чуждестранни компании продават бизнеса си на български фирми и излизат от страната. За същия период на миналата година чуждите инвестиции бяха само 10,7 млн. евро. Важно е да се отбележи, че данните са предварителни и ще бъдат ревизирани с годишните данни на НСИ и допълнително постъпили отчети на предприятията с чуждестранно участие, като обикновено промените са в посока нагоре.

Официално: БНБ с шокираща новина за милионерите в БългарияВсяка седмица в страната се появяват по трима нови милионери. В края на септември броят на депозитит…Nov 8 2018bulmedia.net

Основните трансфери на българи зад граница идват от САЩ, Испания, Италия и Гърция. Тези средства се използват веднага за потребление – за плащане на кредити, за лечение, образование, както и за редица покупки за дома. Често парите се използват и за ремонти, както и за покупка на жилища, като всичко това вдига ръста на икономиката.
З млрд. лв. излишък не стигат! Държавата поема нов дълг от 400 млн. лв.На фона на свръхизлишък от близо 3 млрд. лв. в държавната хазна към края на май тази година правител…Jun 20 2019bulmedia.net

Коментари