Министърът на туризма в оставка Христо Проданов е сигнализирал прокуратурата за унищожаването на документи във връзка с възлагане на концесиите на плажовете. Това се е случило в началото на мандата му -още преди 7 месеца, но отговор по сигнала все още няма.

„Още с постъпването си, се натъкнах на практики за изнасяне на информация от министерството, унищожаване на материали и документи, в това число и от дирекция „Управление на морските плажове“. Сигнализирал съм съответно компетентните органи. За съжаление, седем месеца след това отговор няма“, казва Проданов.

От думите му стана ясно, че някои от тръжните документации са съхранявани на бюрото на директора на “Управление на морските плажове“, а сега се затварят в метална каса под 24 часово видеонаблюдение и се отварят само пред комисия. „А не посред нощ, както предполага се е случвало преди“, направи вметка министър, подчерта министърът.

Възложените проверки на концесиите на плажове показаха, че за близо 90% от концесионните процедури има заведени дела, но съдът се е произнесъл за тях, че всичко е наред.

„Съвсем друг е въпросът колко са били прозрачни тези процедури и дали проверките са осъществени по правилата. За съжаление, това е недоказуемо“, каза Проданов.

Коменатрът на Христо Проданов идва броени дни след като правителството на Кирил Петков взе решение за
прекратяване на концесионните процедури на 12 морски плажа. Концесионните процедури за тях бяха стартирани в последните дни на правителството на Бойко Борисов от тогавашния министър на туризма Николина Ангелкова – в периода март – април 2021 г.

Пет от плажовете с прекратена концесионна процедура се намират в област Бургас. Това са плажовете
„Созопол-запад“, „Червенка“ в община Созопол, „Свети Влас – централен“ в община Несебър, „Сарафово юг“
в община Бургас и „Василико“ в община Царево.

Останалите седем плажа с прекратена концесионна процедура са в област Варна. Това са плажовете „Буните
2 – запад“ и „Буните 2 – изток“ в община Варна, „Камчия – север 3“, „Камчия – север 4“ и „Камчия – север 5“ в
община Аврен, „Кабакум – юг“ и „Кабакум – централен“ в община Варна.

Коментари